Novosti


OSNOVNA ŠKOLA IVANA MAŽURANIĆA – SOLARNA ELEKTRANA

GRAD NOVI VINODOLSKI IZ PRORAČUNA ZA 2013. ZA OSNOVNO OBRAZOVANJE IZDVAJA 152 TISUĆE KUNA

 

 

Osnovna škola Ivana Mažuranića Novi Vinodolski pridružila se pet škola u Primorsko – goranskoj županiji koje su postale male elekrane sa solarnim kolektorima. Na krovove novljanske škole je ugrađeno 240 solarnih ploča. Projekt se realizirao u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom – REA Primorsko – goranske županije koja priprema i pomaže ostvarenje projekata u korištenju prirodnih izvora energije. Tako škola postaje proizvođač električne struje iz sunca koja će ući u HEP-ovu proizvodnju i distribuciju. Snaga solarne elektrane na krovovima Osnovne škole Ivana Mažuranića je 30 kilovatsati. Škola će prema ugovoru s HEP-om struju isporučivati po 3,20 kuna po kilovatu, a iz tih sredstava će se poboljšati pedagoški standard u toj instituciji.

mk6

Inače, Osnovnu školu Ivana Mažuranića pohađa 421 učenik s cijelog područja Grada Novog Vinodolskog, s kojima svakodnevno nastavu izvodi trideset učitelja. Pedesetero djece svakog dana putuje iz obližnjih mjesta. Škola ima i produženi boravak, a jedan razred je organiziran za učenike s posebnim potrebama. Nastava se izvodi u jednoj smjeni.

Sastavni dio Proračuna Grada Novog Vinodolskog za 2013. godinu je Program obrazovanja koji se sastoji od tri programske cjeline – dodatnih programa osnovnoškolskog obrazovanja i dodatnih programa srednješkolskog obrazovanja te stipendiranja nadarenih učenika i studenata.

Prema Proračunu u 2013. godini Grad će nastaviti financirati produženi boravak za učenike mlađih razreda, program izborne nastave i aktivnosti. Riječ je o stvaralačkoj radionici, literarno – scenskoj sekciji s čakavskim izričajem, Lidrano i pokret “Znanost mladima”. Grad će financirati nagrade  najboljim učenicima, sufinancirat će odjel  za govorno – jezični poremećaj, eko – projekte i godišnje projekte. Također, Grad će u ovoj godini nastaviti s financiranjem prijevoza učenika  od petog do osmog razreda za udaljenosti do tri kilometra (povile) do škole. U proračunu je za progarme u osnovnoškolskom obrazovanju predviđeno 152.700 kuna.

mk1

Skip to content