Novosti


2. Pjenušavi doručak oduševio brojne posjetitelje

U subotu, 8. lipnja, u ladanjskom ambijentu vinarije Pavlomir održao se po drugi put Pjenušavi doručak, događaj posvećen pjenušcima, lokalnim zalogajima, prirodi i glazbi. Direktorica Turističke zajednice Grada Novi Vinodolski, Tena Peričić, otvorila je događanje atraktivnom tehnikom sabrage tj. sabljom.

Vinari iz udruge Kvarner Wines, krčki vinari, vinarija Albiana iz Slovenije te lokalni OPG-ovi i vinarije predstavili su svoje pjenušce i mirna vina. Gastronomska ponuda uključivala je lokalne sireve, pršut, riblje delicije, tradicionalne slastice i domaće trešnje.

Posebna atrakcija bila je radionica sljubljivanja kvarnerskog pjenušca i kvarnerskog škampa koju je vodila prof. Marija Vukelić, idejna začetnica događanja. Na radionici su se kušali sirovi i pečeni škampi u kombinaciji s maslinovim uljem i začinima, te četiri različita pjenušca od žlahtine.

Za glazbeni ugođaj pobrinuli su se Mateo Žmak i Suzana Matušan Avgustini s izvedbama na klaviru i violini.

Pjenušavi doručak u vinogradu i ove se godine pokazao iznimno uspješnim i zanimljivim događajem koji će svojim programom sigurno oduševljavati brojnu publiku i u budućnosti. Romantično okruženje vinogradima Pavlomir, čaša pjenušca na dekicama, opušten i ugodan ambijentu pokazali su se kao izvrstan početak sunčanog lipanjskog jutra, a tu predivnu kulisu upotpunila je ekipa obrta Čarolija detalji čine razliku.

Pjenušavi doručak je podprojekt Salona pjenušavih vina Zagreb, a organiziran je u suradnji s TZ Grada Novi Vinodolski, TZ Kvarnera, Vinskom kućom Pavlomir i udruženjem Vina Kvarnera.

“Velik je broj izlagača, vinara i OPG-ova s područja cijelog Kvarnera prisutan ove godine na našem drugom pjenušavom doručku. Gastronomija je jedan od razloga dolaska posjetitelja na destinaciju te stoga mislim da je ovo jako dobra manifestacija, jer nastoji ono najbolje od Kvarnera okupiti na jednom mjestu i pružiti gostu poseban eno-gastro doživljaj. Ono što joj daje ekskluzivnost je ograničen broj posjetitelja, a to nam ujedno daje mogućnost i da zadržimo visoku razinu manifestacije. Moram kazati da mi je ovo jedan od dražih događanja, upravo zato što ga organizira tim ljudi koji uživa raditi ono čime se bavi, a to onda osjete i posjetitelji.” kazala je Tena Peričić, direktorica TZ Novi Vinodolski.

“Naša je vinarija nastala za vrijeme ratnih događanja kada smo došli u vinodolsku dolinu gdje smo 1994. posadili vinograd. Danas imamo 30 hektara vinograda i proizvodimo četiri tipa pjenušca, a posebno smo ponosni na žlahtinu koju smo vratili u ovu dolinu. Osobno me jako veseli što na svim natjecanjima postižemo jako velike uspjehe, a upravo danas smo događanje otvorili našim nagrađivanim pjenušcem 1288 koji je 2013.g. u Sloveniji proglašen najboljim pjenušcem.“ istaknuo je Miroslav Palinkaš, vlasnik vinarije Pavlomir.

“Ova je manifestacija bitna, jer promovira cijelu pjenušavu scenu Kvarnera te njome želimo slaviti hedonistički način života i uživanje u pjenušcima. Uz predstavljanje vinara, uvijek imamo i neku radionicu ili edukaciju i naravno, glazbu. Na radionici ćemo kušati škamp iz Klenovice na dva načina, dvije autohtone sorte maslinovih ulja iz Istre, hvarske začine za ribu, a uz to ćemo spojiti četiri žlahtine.“ rekla je Marija Vukelić, direktorica Salona pjenušavih vina Zagreb.

Skip to content