Novosti


„Pod kostanj“ – nekad i danas

Omiljeno okupljalište generacije treće dobi, u četvrtak, 7. listopada, ostalo je bez svog prepoznatljivog simbola – dva divlja kestena, zbog kojih je ova lokacija i dobila naziv „Pod kostanj“ .

Već nekoliko godina stabla divljeg kestena su se pomalo sušila, te bi im sredinom ljeta otpadao list. Ove godine, ta se situacija dogodila već u proljeće, s tim da je došlo do uzdužnog pucanja kore po deblu i krošnji, a nakon takvih šteta stablo se ne može oporaviti. Sigurno je na stanje utjecala blizina mora i soli. Divlji kesten inače raste u dubokim i plodnim tlima. Iako ovo mjesto sadnje nije njegova idealna lokacija, na postojeća mjesta, najranije u proljeće, planira se posaditi nova dva stabla.

„Prošivajući tradiciju i sami lokalni naziv lokacije „Pod kostanj“,  odlučili smo posadili istu vrstu. Kako želimo biti sigurni da će sadnja uspjeti , potrebno je neko vrijeme ostaviti tlo „da se odmori“, što znači bez sadnica. Potrebno je izvaditi što je više moguće korijena, te  postojeću zemlju zamijeniti novom, kako bi uklonili što više eventualnih patogena u tlu i smanjili koncentraciju soli. „ – ističe Tamara Maretić, rukovodioc PJ „Parkovi i javne površine“.

 

Da se za ovu lokaciju veže mnoštvo uspomena, zajedničkih trenutaka i dogodovština,  svjedoče brojne fotografije, ali i Crtica spod kostanja Drage Žanića i pjesma Spod kostanjih Miljenka Žanića.

Skip to content