Novosti


“POLAK OBIČAJA I NAVADE STARE” MESOPUSTARI POZDRAVILI GRAD

pozdrav1

Novljanski veliki i mali mesopustari, mesopustari iz Povila, Donjeg Zagona, Ledenica i Klenovice pozdravili su tradicionalnim pozdravom “Polak običaja i navade stare” Grad Novi Vinodolski, gradonačelnika, predsjednika Gradskog vijeća, dogradonačelnika, Narodni muzej i galeriju, Narodnu čitaonicu i knjižnicu, Hrvatski institut za ljudska prava, KTD Ivanj, građane te velikog mesopusta Karakitu koji je visio na “travici” i malog mesopusta “Reformatora”, koji je visio s balikona Srićine kuće.

pozdrav2

Uz gromoglasnu glazbu smjenjivale su se mesopusne skupine  najavljujući svoj dolazak na trg Vinodolskog zakona, a mnogi okupljeni građani sve to su bilježili svojim fotoaparatima. Posebno su zanimljivi bili mali mesopustari u svim skupinama, koji već od malih nogu počinju učiti i njegovati narodne mesopusne običaje, koji se održavaju od davnina. Osim dječaka, u skupinama su bile i djevojčice u narodnim nošnjama, a među njima bila je i trogodišnja Lucija Butković. U popodnevnim satima igralo se Novljansko kolo naa placi.

pozdrav3

Meopust ulazi u svoju završnicu. Danas se na placi opet igra Novljansko kolo, a u večernjim satima održava se 22. Novljansko prelo te zabava u Domu kulture. Na mesopusni utorak igra se Novljansko kolo na placi, čita žitak i osuda mesopusta – krivca za sve nedaće u proteklih godinu dana te održava zadnja zabava, a na Čistu sredu, 18. veljače održat će se sprogod i paljenje mesopusta uz povike “Bil je ni ga – opet će prit…!!.  

 

Skip to content