Novosti


Posljednja sjednica starog saziva Gradskog poglavarstva Novog Vinodolskog

NOVI LIST, 14.06.2005. Na posljednjoj sjednici Gradskog poglavarstva Novog Vinodolskog s tri od pet članova, doneseno je nekoliko odluka vezanih za programe komunalne infrastrukture koji su bili planirani u ovogodišnjem proračunu. Prihvaćen je zaključak o potpisivanju ugovora o sufinanciranju sanacije objekata odvodnje s Primorsko-goranskom županijom koja je početkom travnja odobrila 250 tisuća kuna za tu namjenu. Tim sredstvima sufinancirat će se crpna stanica Zagori, koju je potrebno rekonstruirati radi prihvata oborinskih voda TN Zagori, glavni kolektor fekalnih voda na šetnici Kneza Domagoja (iznad glavne gradske plaže), te automatika na glavnoj crpnoj stanici Ričina. Ta strogo namjenska sredstva dodijeljena su »GKTD »Ivanj« s kojim će Grad sklopiti ugovor za realizaciju utvrđenih infrastrukturnih objekata.

Vrijeme Drugog svjetskog rata

Zgradu osnovne škole, a kasnije i Građanske škole zaposjeli su talijanski i njemački vojnici. Građanska škola dobila je u međuvremenu naziv Državna mješovita obća niža srednja škola obrtnog i veleobrtnog smjera, a školsku godinu 44/45 završila je pod imenom Niža gimnazija. Za vrijeme rata tadašnji nastavnici pod teškim uvjetima uspjeli su oteti i spasiti dio arhive i namještaja i prenijeti ga u zgradu Domaćinske škole u Novom.

U zgradi Osnovne škole (tadašnje Domaćinske); održano je 19. prosinca 1943. godine savjetovanje prosvjetnih radnika, s područja kotareva Senj, Novi, Crikvenica i Kraljevica, što je bio jaki poticaj razvoju školstva u našem kraju.

Skip to content