Novosti


POTPISAN UGOVOR O POSLOVNOJ SURADNJI NA REALIZACIJI PROGRAMA KREDITIRANJA PODUZETNIKA IZMEĐU GRADA NOVOG VINDOLSKOG I PRIVREDNE BANKE ZAGREB

Potpisan je Ugovor o poslovnoj suradnji na realizaciji programa kreditiranja poduzetnika Grada Novog Vinodolskog za 2016. godinu između Grada Novog Vinodolskog i Privredne banke Zagreb, a za nekoliko dana bit će na web stranicama Grada objavljen javni poziv za korištenje kredita. Ugovor su potpisali novljanski gradonačelnik Velimir Piškulić i Zdravka Cukon, direktorica regije Istra, Rijeka, Lika PBZ-a, uz nazočnost Normana Žulja, direktora Centra za poslove s poduzećima PBZ-a i Ivice Jerčinovića, direktora Poduzetničkog centra Vinodol.

Tom prigodom, gradonačelnik Piškulić je izrazio zadovoljstvo potpisanim ugovorom te istaknuo kako bi želio da ti krediti idu u proizvodnju, no, dodao je, to je teško realizirati. Sredstva će uglavnom otići u ugostiteljstvo i turizam, što je u Novom Vinodolskom i najzanimljivije, uz jako povoljne uvjete. PBZ je druga poslovna banka s kojom Grad surađuje. Grad surađuje sa Zagrebačkom bankom, a uskoro će se suradnja proširiti i na HPB – najavio je gradonačelnik Velimir Piškulić.

20160505 140058

Grad Novi Vinodolski  je u suradnji s PC Vinodol i poslovnim bankama  u proteklih osam godina odobrio 23 poduzetnička kredita u visini od 17,5 milijuna kuna. Kamtne stope na odobrene kredite uglavnom su se kretale od nula do jedan posto. Procijenjeno je da su tim kreditima sačuvana 104 radna mjesta te otvoreno 25 novih radnih mjesta u Novom Vinodolskom. Tri najveća odobrena poduzetnička kredita u Novom, kroz suradnju Grada, PC VInodol i poslovnih banaka, iskorištena su za ulaganja u poljoprivredu, turizam i građevinarstvo.

Poduzetnici Grada Novog Vinodolskog dobili su mogućnost korištenja pet milijuna kuna za kreditiranje svojih poduzetničkih projekata kroz fiksnu kamatnu stopu od 5,05 posto za kredite roka do jedne godine pa do kamatne stope u visini od 5,95 posto za kredite s rokom povrata od 6 do 12 godina.

Grad Novi Vinodolski iz proračuna subvencionira kamatu u visini od dva posto za obrtna sredstva te od tri do pet posto za dugoročna ulaganja u investicije, ovisno o djelatnosti poduzetničkih projekata. Krajnja kamatna stopa za poduzetnike time iznosi od 0,95 posto godišnje do 2,95 posto za dugoročna ulaganja, odnosno 3,05 posto za ulaganja u obrtna sredstva. Za subvencije kamata Grad Novi Vinodolski u proračunu osigurava godišnje 300 tisuća kuna. Pogodnost i novina kreditne linije su u činjenici da se krediti odobravaju u kunama, čime se izbjegava rizik rasta tečaja te činjenici da fiksne kamate eliminiraju rizik rasta kamatne stope po osnovi rasta EURIBOR-a koja trenutno iznosi samo 0,256 posto.

Novost su i kratkoročni krediti za financiranje obrtnih sredstava, s rokom povrata do 12 mjeseci, s maksimalnim iznosom od 200 tisuća kuna, za koje je osigurana kvota od milijun kuna, uz kamatnu stopu od 3,05 posto. Kreditna linija, kao i prethodne kreditne linije, sadrži mogućnost refinanciranja postojećih kredita, kao i refundaciju ranije uloženih sredstava.

Skip to content