Novosti


Potpisani ugovori o izgradnji širokopojasne infrastrukture vrijedni 65 milijuna kuna


NOVI VINODOLSKI – Dana 14. prosinca 2017. godine, u Gradskoj vijećnici u Novom Vinodolskom potpisani su Ugovori o izgradnji širokopojasne infrastrukture, kojim se planira ulaganje 65 milijuna kuna za područje Konzorcija Novi Vinodolski, koji čine 4 jedinice lokalne samouprave, tj. gradovi Novi Vinodolski, Kraljevica, Crikvenica, te Vinodolska općina.

Prije potpisivanja Ugovora bilo je potrebno provesti postupak Javne rasprave sa operatorima, kako bi isti iskazali svoje interese za ovaj projekt. Po završenoj javnoj raspravi, očekuje se ukupno ulaganje operatora u širokopojasnu infrastrukturu za 5 Konzorcija (između ostalih i Grad Novi Vinodolski) u visini od 284.068.000,00 kuna. Do sada su potpisani ugovori s 3 Konzorcija (Rab, Gorski Kotar, Liburnija).

Za područje Grada Novog Vinodolskog (oformljen konzorcij koji čini 4 jedinice lokalne samouprave, odnosno gradovi Novi Vinodolski, Crikvenica, Kraljevica, te Vinodolska općina) iskazan je komercijalni interes dva operatora – Hrvatski Telekom u visini od 3.667.000,00 kuna, te Rural Network u visini od 62.000.000,00 kuna.

Radi se o projektu e – Županija, u koji je uključeno sveukupno 26 od mogućih 36 jedinica lokalne samouprave sa područja Primorsko – goranske županije. Projekt „e-Županija“ usmjeren je ka razvoju elektroničke komunikacijske mreže širokog pojasa s ciljem omogućavanja korištenja e-usluga građanima i institucijama u „informatičkom oblaku“ Primorsko-goranske županije. Projekt donosi razvoj elektroničke komunikacijske infrastrukture koja omogućuje povezivanje na Internet s velikom brzinom prijenosa podataka (tzv. širokopojasni pristup Internetu), i na rijetko naseljenim područjima za koja ne postoji ekonomski interes operatora za izgradnju širokopojasnih mreža. Nositelj projekta je Primorsko-goranska županija, a REA Kvarner zadužena je za operativnu provedbu projekta i koordinaciju rada projektnog tima.

Kad je riječ o dosadašnjim ulaganjima, u projekt e – Županija Primorsko – goranska županija dosad je investirala 1.138.094,90 kn.

U 2016. godini, uslijed izvođenja komunalnih radova, Grad Novi Vinodolski obavio je radove polaganja 2.000 metara PEHD cijevi za širokopojasnu mrežnu infrastrukturu. Cjelokupni iznos investicije iznosio je 24.000,00 kuna, uz sufinanciranje Primorsko-goranske županije u visini od 50 %.

Kada se govori o daljnjim projektnim aktivnostima važno je naglasiti da će Ministarstvo regionalnog razvoja u 2018. godini raspisati 2 natječaja za dodjelu financijskih sredstava, i to:

  1. Natječaj za izgradnju širokopojasne otvorene pristupne mreže
  2. Natječaj za dosada uložena sredstva u pripremu dokumentacije od strane jedinica lokalne samouprave (Konzorcija),

čime se planira financirati izgradnja širokopojasne mreže na područjima gdje nije iskazan komercijalni interes, i nakon čije bi realizacije pokrivenost širokopojasnom mrežom trebala biti 100 %.

Skip to content