Novosti


Povodom Dana planeta Zemlje akcija čišćenja mora i okoliša Čuvajmo Novi!

Grad Novi Vinodolski, Turistička zajednica Grada Novi Vinodolski, Društvo za podvodne aktivnosti Novi i ronilački centar Dive Side i ove će godine povodom Dana planeta Zemlje organizirati akciju čišćenja mora i okoliša pod nazivom Čuvajmo more, čuvajmo okoliš, čuvajmo Novi!

Obilježavanje će se održati u periodu od 20. do 28. travnja uz niz aktivnosti, a u program su se uključili i Komunalno trgovačko društvo Ivanj, Lovačka društva Gradina i Košutnjak-Novi, DVD San Marino, Dječji vrtić Fijolica i Osnovna škola Ivana Mažuranića.

Aktivnosti će započeti već danas, 15. travnja 1. radionicom za djecu i roditelje dječjeg vrtića Fijolica pod nazivom “Modni eko mačak, reduce/recycle/REUSE!.  U utorak će vrtićarci posjetiti reciklažno dvorište gdje će im djelatnici Komunalnog trgovačkog društva Ivanj održati edukativnu radionicu “Vreće poredi, otpad uredi”.

Aktivnosti  čišćenje podmorja održat će se u subotu, 20. travnja na području Klenovice, Glavne gradske plaže u Novom Vinodolskom te Pod Barana a u organizaciji ronilačkog centara i kluba za podvodne aktivnosti. U monitoring akcije uključit će se i Osnovna škola  i to Ekolozi koji će pratiti čišćenje podmorja – u Novom Vinodolskom uz vodstvo učiteljice Tijane Mali Jovanović, a u Klenovici uz vodstvo učiteljica Sanje Pavelić i Marije Balić.

Petak je opet u znaku dječjeg vrtića Fijolica gdje će se održati 2. radionica  za djecu i roditelje dječjeg vrtića Fijolica pod nazivom “Modni eko mačak, reduce/recycle/REUSE!

Na Dan planeta Zemlje održat će se predavanje Velimira Vrzića  u osnovnoj školi, osnovnoškolci će čistiti obalu, park i školsko dvorište, a udruga Mornaris će organizirati i izložbu „Blago jadranskog podmorja“ za učenike osnovne škole i polaznike Dječjeg vrtića.

Istoga dana u Gradskoj galeriji Turnac Grad Novi Vinodolski postavit će  izložbu fotografija ‘Odsjaj ravnodušnosti’  s ciljem širenja svijesti o ekološkom zanemarivanju našeg voljenog grada. Fotografskim putovanjem kroz otpad otkriven u okolišu i moru na našem području pozivamo vas na ekološku odgovornost, prvenstveno prema nama samima, našemu zdravlju te budućim generacijama kojima dugujemo očuvati uvjete za život.

Izložba će biti otvorena od ponedjeljka 22. do petka 26. travnja u periodu od 8:00-12:00 sati te će ju biti moguće besplatno posjetiti.

Obilježavanje Dana planeta Zemlje završit će akcijom  čišćenja zaleđa 28. travnja, a koje će  odraditi  lovačka društva Gradina i Košutnjak-Novi. Članovi društava svojim uključivanjem u ovu akciju također žele upozoriti na problem odlaganja otpada u prirodi, a  koji šteti biljnim i životinjskim vrstama, a posljedično i ljudima.

Zastanimo i razmislimo što možemo učiniti, ili barem što ne činiti, kako bismo generacijama koje dolaze ostavili što bolje okruženje, bolji Novi, bolju Zemlju!

Čuvajmo more, čuvajmo okoliš, čuvajmo Novi!

 

Skip to content