Novosti


Poziv za popisivače u PGŽ

Pozivaju se svi zainteresirani kandidati za popisivače na području Primorsko – goranske županije da na stranici www.popis2021.hr popune prijavu za popisivača, odgovore na postavljena pitanja i sudjeluju u prvom digitalnom Popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021.

Rok za podnošenje prijava Državni zavod za statistiku produžio je do 18. srpnja, a uvjeti su: državljanstvo Republike Hrvatske s prebivalištem ili reguliranim boravištem u Republici Hrvatskoj, navršenih 18 godina u trenutku popunjavanja prijave, završeno najmanje srednjoškolsko obrazovanje, poznavanje rada na računalu te valjana adresa elektroničke pošte.

Važno je naglasiti da će se terenski popis provoditi pri kraju sezone od 27. rujna do 17. listopada.

U prosjeku popisivač će moći zaraditi oko 5.000,00 do 6.000,00 kuna, ovisno o broju zaduženih popisnih jedinica i broju samostalno popisanih kućanstava u prvoj fazi Popisa. Svaki popisivač nakon što bude imenovan od strane Županijskog popisnog povjerenstva zadužit će prijenosno računalo. Preporuka Stožera civilne zaštite i epidemiologa za sve popisivače jest da se cijepe, što će uz pridržavanje epidemioloških mjera, cijeli proces učiniti sigurnijim.

Popis će se provesti u dvije faze i na dva načina, a građani će moći sami izabrati način popisivanja.

U prvoj fazi osobe će se moći popisati samostalno koristeći se popisnim upitnikom u elektroničkom obliku koji će biti dostupan u sustavu e-Građani, istodobno popisujući kućanstvo i stan u kojem stanuju. Ono što je bitno naglasiti kod samostalnog popisivanja jest da je u cijelom kućanstvu dovoljna jedna osoba koja je registrirana u sustav e-Građani i moći će popisati sve druge osobe u svom kućanstvu. Za samopopisivanje potrebno je da kućanstvo ima računalo, pristup internetu i da se koristi sustavom e-Građani.

Ako nitko iz kućanstva ne bude u sustavu e-Građani u vrijeme popisa ili se ne bude mogao sam popisati, popisat će ga popisivač uz pomoć prijenosnog računala u drugoj fazi popisa. Zadatak popisivača bit će obići sve adrese, uključujući i ona kućanstva koja su se popisala samostalno, kako bi preuzeo kontrolnu šifru kao dokaz uspješnog samopopisivanja.

Javni poziv. 

Skip to content