Novosti


PREDAVANJE “VIŠESTRUKA SUKLADNOST U POLJOPRIVREDI”

 

LAG VINODOL organizira predavanje “Višestruka sukladnost u poljoprivredi” koje će se održati 09.6.2014. u Bribiru, u Vijećnici Općine Vinodolske, s početkom u 18 sati.
 

Predavanje će održati Karmen Karlić, dipl. ing. agr. – viša stručna savjetnica (biljno zdravstvo)  iz  Savjetodavne službe, a u sklopu informativne kampanje o provedbi  višestuke sukladnosti u poljoprivredi.

 
Višestruka sukladnost u poljoprivredi važan je dio posljednje reforme ZPP-a (Zajednička poljoprivredna politika EU-a).  To je načelo i skup propisa kojima se poljoprivrednim proizvođačima jamči pravo na isplatu poticaja, neovisno o tome što i koliko proizvodi – ali samo pod uvjetom da poštuju mjere zaštite prirode i okoliša te zaštite bilja, zdravlja ljudi i životinja. 
Višestruka sukladnost ima niz pravila, koje moraju usvojiti i provoditi poljoprivrednici u obavljanju poljoprivrednih poslova.Obveznici ispunjavanja višestruke sukladnosti su poljoprivrednici, nosioci poljoprivrednog gospodarstva, korisnici izravnih plaćanja i korisnici državne potpore ruralnom razvoju. Smisao ispunjavanja uvjeta višestruke sukladnosti je: 1. zaštita okoliša, 2. zdravlje ljudi, životinja i bilja 3. dobrobit životinja i 4. ostvarivanje prava na potpore u poljoprivredi .
 
Također, na predavanju dobiti će se informacije o IZOBRAZBI KORISNIKA SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA, te o dozvolama koje će korisnici sredstava morati imati.
 

 

Skip to content