Novosti


PREDSEZONA NA NOVLJANSKOJ RIVIJERI USPJEŠNO STARTALA

NOVI VINODOLASKI – Za uskrsne blagdane u hotelima u Novom Vinodolskom je, prema službenim statistikama Turističke zajednice Grada Novog Vinodolskog, zabilježeno 412 dolazaka turista, koji su ostvarili 1089 noćenja.

Novljanska narodna nošnja

Novljanska ženska svečana nošnja, gotovo jednakih oblika pojavljuje se u nekoliko boja. Najraširenija je crna nošnja, koja može biti ukrašena crvenom trakom, pa je to CRVENA nošnja ili modrom trakom, pa je to MODRA ili PLAVA nošnja. Osim toga tu je BEHHAN, koji je cijeli bijel, SVILNICA izrađena od svile i ŠAJNICA izrađena od brokata.

Poseban ukras nošnje je bjelina platna od kog je izrađen rubac, vezan na poseban na način oko glave i košulja bogatih rukava ukrašena čipkom. Na ušima se nose zlatne naušnice – BATI, oko vrata ogrlica od crvenih koraljnih zrna, a u prsa se zatakne kitica zimzelenog lišća. Struk krasi TKANICA pojas i bijela platnena rubčić. Na nogama su bijel heklane čarape i natikače.

Ljetna muška narodna nošnja sastoji se od hlača i široke košulje izrađene od bijelog domaćeg platna. Zimska nošnja čine hlače izrađene od bijele čoje ukrašene viticama i prsluk- lajbek od čoje u boji. Ispod prsluka nosi se bijela platnena košulja, oko struka kožni pojas- ćemer i podpašaj za oružje, na glavi kapa, a na nogama kožni opanci i vunene čarape u koje su utaknute uske hlače. Za hladnih dana nosi se i dolamica – jakna. Nošnja podsjeća na uskočku odjeću.

Skip to content