Novosti


PREDSJEDNICA RH KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ NA SVEČANOSTI OTVORENJA NOVOG KULTURNO – TURISTIČKOG PROJEKTA “OKOLOTORNO”

P6240013

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović čestitala je gradonačelniku Olegu Butkoviću, Gradu i Turističkoj zajednici na novom kulturno – turističkom projektu “Okolotorno”, koji je u povodu Dana državnosti RH svečano promoviran u srijedu, 24. lipnja.

P6240038

Mnogobrojni građani srdačnim i dugotrajnim pljeskom su pozdravili predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, koja je kazala da voli Novi Vinodolski, njegovu povijest, posebno istaknuvši Vinodolski zakon, za koji je dodala da vjeruje da ćemo iz njega svi više naučiti, a koji inače daruje i svojim kolegama diljem Europe. Za projekt “Okolotorno” kazala je da je dobar, jer turistima nudi bogatu i zanimljivu kulturnu povijest Novog Vinodolskog. Zahvalila je svima na srdačnoj dobrodošlici riječima “Volim ovaj grad i sretan vam Dan državnosti Republike Hrvatske”.

P6240025

Prije toga, gradonačelnik Oleg Butković je na povijesnom Trgu Vinodolskog zakona zaželio je predsjednici Kolindi Grabar Kitarović srdačnu dobrodošlicu, kazavši da se Novi Vinodolski diči i ponosi svojom poviješću i kulturnom baštinom – Vinodolskim zakonom, Frankopanima, Mažuranićem i glagoljicom. “Sve je to Novi Vinodolski i danas kada slavimo Dan državnosti RH” – dodao je gradonačelnik te istaknuo da se projektom “Okolotorno” željelo revitalizirati Stari grad i turistima pokazati svoju bogatu kulturnu baštinu i povijest. 

P6240022

Visoku gošću pozdravili su svojim nastupima KUD Ilija Dorčić, izvodeći novljanske narodne pjesme i Novljansko kolo koji se njeguju od davnina, a zbog svoje jedinstvenosti proglašeni su nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske te gromoglasnom glazbom Mali mesopustari. Predsjednik Katedre čakavskog sabora Novljansko kolo Miljenko Žanić pročitao je svoju pjesmu napisanu za predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović, a muška klapa Vinčace izvela je nekoliko pjesama. Program je vodila Barbara Kalanj Butković koja je predstavila vodič projekta Okolotorno, koji će se održavati svake srijede navečer od 20 do 24 sata do 16. rujna.

P6240050

U šetnji Starim gradom predsjednicu su pozdravljali oduševljeni građani, a mnogi su snimali i selfije s predsjednicom, posebno djeca koja su visoku gošću pratila u stopu i s njom razgovarala i fotografirala se.

P6240044

Na Frankopanskom trgu i u uličicama Starog grada, prigodno osvijetljenim, uz povijesne znamenitosti i uprizorene povijesne ličnosti Ivana Mažuranića, Frankopana, Ivane Brlić Mažuranić i druge te uz mlade djevojke u novljanskim narodnim nošnjama, moglo se uživati u pjesmi klapa i domaćim gastronomskim delicijama domaćih poduzetnika i obrtnika. 

P6240042

Okolotorno je novi turistički projekt Grada Novi Vinodolski, odnosno manifestacija koja se od ove srijede, 24. lipnja, počela održavati u Starom gradu. Cilj projekta je uz organizacijsku i financijsku podršku gospodarskih subjekata, udruga, ustanova i Turističke zajednice proširiti turističku ponudu revitalizacijom Starog grada. Naziv “Okolotorno” dolazi od čakavske riječi okolotorno što znači naokolo, u krug. Okolotorno je zapravo šetnja uređenim učičicama Starog grada, koje će posjetitelji moći obići uz pomoć mape prema kojoj se polazi s Frankopanskog trga, okružuje kaštel, dolazi do rodne kuće Josipa Mažuranića, može se vidjeti najuža ulica, novljanska konoba, kuća Dobrice Sokolić, zvonik, Biškupija, crkva sv. Filipa i Jakova, cvjetni kutak, Rumena placa, Ulica sv. Trojice te se dolazi na Trg Vinodolskog zakona do kamenog stola.

P6240027

Novu ljetnu manifestaciju realizirali su Grad Novi Vinodolski u suradnji s Turističkom zajednicom Grada, Udruženjem obrtnika, Centrom za kulturu, Narodnim muzejem i galerijom te Narodnom čitaonicom i knjižnicom, a realizaciju su pomogli i brojni volonteri. 

 

 

 

 

Skip to content