Novosti


PREDSJEDNICA USTAVNOG SUDA REPUBLIKE HRVATSKE PROF. DR. JASNA OMEJEC SUDJELOVALA U RADU MEĐUNARODNE LJETNE ŠKOLE LJUDSKIH PRAVA U NOVOM VINODOLSKOM

 

Predsjednica Ustavnog suda Republike Hrvatske, prof. dr. Jasna Omejec, sudjelovala je u radu ovogodišnje Međurodne ljetne škole ljudskih prava u Novom Vinodolskom, koja je upravo završila s višednevnim radom. Tom prigodom kazala je da je Hrvatska na previsokom četvrtom mjestu – od ukupno 47 članica što su pod ingerencijom Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu – prema učestalosti kršenja Europske konvencije o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

zeljak11

– Hrvatska je potpisnica Konvencije od 1997. godine i to je morala postati ako je željela ući u članstvo Europske unije. Mi poučavamo studente prava o svim aspektima i nužnosti poštivanja Europske konvencije o ljudskim pravima, ali se taj dokument još uvijek nedovoljno primjenjuje u radu naših sudova. Moramo poraditi više na tome da se ljudska prava više štite na nacionalnoj razini, a onda bi i naši ljudi, koji osjećaju ili vide da su zakinuti u tim postupcima na našim sudovima, manje tražili zaštitu pri Europskom sudu u Strasbourgu, – rekla je Omejec.

Inače, Međunarodna ljetna škola ljudskih prava u Novom Vinodolskom, što je održana upravo u vijećnici u kojoj je prije 725 godina donesen Vinodolski zakon, okupila je ove godine 25 studenata s pravnih fakulteta u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci, te iz Mostara (BiH) i Podgorice (Crna Gora). Predavači su eminentni pravni stručnjaci s Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, a u radu je sudjelovala i Štefica Stažnik, pravna zastupnica RH pri EU-sudu u Strasborgu.

Skip to content