Novosti


PREDSTAVLJEN PODUZETNIČKI IMPULS 2013.

U Gradskoj vijećnici Novog Vinodolskog predstavljen je 14. ožujka Program poticanja poduzetništva i obrtništva za 2013. godinu –Poduzetnički impuls 2013. Novi program je predstavio Poduzetnički centar Vinodol d.o.o. u suradnji s Udruženjem obrtnika Grada Crikvenice i Vinodolske općine te Udruženjem obrtnika Grada Novi Vinodolski.  Riječ je o programu poticanja poduzetništva i obrta, koji je usvojen na sjednici Vlade RH 24. siječnja, a prezentacija je bila namijenjena poduzetnicima i obrtnicima, jedinicama lokalne samouprave te ostalim potencijalnim aplikantima, odnosno korisnicima bespovratnih potpora, kako bi se omogućila što kvalitetnija  priprema kao i podnošenje zahtjeva.

Prezentaciju je održao mr. sc. Ivica Jerčinović, direktor PC Vinodol, koja je bila podijeljena u dva dijela. U prvom dijelu  govorio je o Poduzetničkom impulsu 2013., o njegovim mjerama, pravilima prijave i potrebnoj dokumentaciji, a u drugom dijelu je predstavio jamstva HAMAG INVEST-a, odnosno govorio je o svim jamstvenim modelima i postupku dobivanja jamstva HAMAG INVEST-a.

NOV4V

Poduzetnički impuls 2013., s četiri poticajne mjere i četrnaest aktivnosti je namijenjen subjektima malog gospodarstva definiranima Zakonom o poticanju razvoja malog gospodarstva (NN 29/2002.) i Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o poticanju  malog gospodarstva (NN 63/2007. i 53/2012.).

Poduzetnički impuls 2013. sastoji se od sljedećih programskih područja: Prvo, Sustava potpora s mjerama – Razvoj mikro poduzetništva i obrta, Jačanje poslovne konkurentnosti poduzetnika i obrtnika, Razvoj poduzetničke infrastrukture i poslovnog okruženja, Obrazovanje  za poduzetništvo i obrte te očuvanje tradicijskih i umjetničkih obrta. Drugo programsko područje je Financiranje malog i srednjeg poduzetništva i obrta, treće je područje EU projekti, a četvrto Institucionalna podrška. Kriteriji za prijavu projekta su podmirene porezne obveze prema državi, pozitivno poslovanje u 2012. te podmirene obveze prema radnicima. U okviru otvorenih javnih poziva za dodjelu bespovratnih  sredstava Ministarstva svakom pojedinačnom podnositelju  prijave može se dodijeliti  samo jedna potpora.

U prvom dijelu prezentacije, mr.sc. Snježana Sikirić, pročelnica Upravnog odjela  za financije Grada Crikvenice predstavila je mjere za poticanje  poduzetništva i novu kreditnu liniju Grada Crikvenice  za 2013. godinu.

Direktor Poduzetničkog centra Vinodol dao je također i informaciju  o svim kreditnim kreditnim linijama Grada Novog Vinodolskog, Grada Crikvenice i Vinodolske općine, koje su na raspolaganju poduzetnicima.

Inače, prezentaciji je bilo nazočno trideset poduzetnika, koji su se aktivno uključili u raspravu nakon održane prezentacije. Dogovoreno je da će PC Vinodol biti na raspolaganju poduzetnicima  za pomoć u prijavama na pojedine natječaje, budući da se radi o dosta složenoj metodologiji prijave za natječajne predpristupne fondove EU.

Skip to content