Novosti


PREDSTAVLJENA KNJIGA MONS. DR. MILE BOGOVIĆA VINODOL I NJEGOVA CRKVE OD VINODOLSKOG ZAKONA DO NAŠIH DANA

PB190031

U prepunoj novljanskoj Čitaonici predstavljena je nova knjiga mons. dr. Mile Bogovića Vinodol i njegova Crkva od Vinodolskog zakona do naših dana. Knjigu su, uz autora, predstavili doc.dr. Franjo Veličić, recenzent, doc. dr. Marko Medved, recenzent, Bruno Lončarić, urednik.
Skup je otvorila ravnateljica Narodne čitaonice i knjižnice Novi Vinodolski Barbara Kalanj Butković, koja je pozdravila sve nazočne te kazala kako dr. Bogović ovom knjigom daruje jedan biser o Vinodolu i njegovoj crkvi. Zatim je pročitala pjesmu Davida Kabalina Vinodolskog “Šetnja novljanskim crkvicama”. Barbara Kalanju Butković ispričala je gradonačelnika Olega Butkovića, koji zbog poslovnih obveza nije mogao biti nazočan predstavljaju knjige te prenijela gradonačelnikove čestitke autoru knjige, dr. Mili Bogoviću.

PB190025

– Ovo je doista jedna vrijedna i lijepa knjiga koja govori o Vinodolu. To nije samo povijesna knjiga, ona je kronika ovog kraja – to je kompilacija svih dosadašnjih radova dr. Bogovića – rekao je doc. dr. Franjo Velčić, predstavljajući knjigu tedodajući da ne bi imala takvu draž da to nije lijepo uredio Bruno Lončarić. Čestitao je autoru na knjizi koju je, kako je istaknuo, podario svima nama. “Ona je tekst, slika, memorija” – rekao je dr. Velčić te čestitao dr. Bogoviću 75 rođendan i 50 obljetnicu svećeništva.

PB190022

Doc. dr. Marko Medved  također je čestitao autoru na knjizi i obljetnicama te naglasio kako knjiga sabire sve što je dr. Bogović pisao o Vinodolu kroz svoj radni vijek i objavljivao u časopisima Zvona, Dometi i drugima. Tema knjige je iz crkvene povijesti te prožimanje crkve i kulture. Knjiga ima osam poglavlja, rekao je dalje dr. Medved, predstavivši svako poglavlje.

– Ova knjiga napisana je za širok spektar čitateljstva, bitna je za znanstvenike, studente i ljubitelje lokalne povijesti – zaključio je doc. dr. Marko Medved.

PB190034

Urednik knjige Bruno Lončarić rekao je da su ga podaci u kjnizi zadivili, da je to slojevita slika Vinodola i opus koji treba predstaviti. “Vinodol je središte po kojem se Hrvatska treba prepoznavati” – kazao je Lončarić, zahvalivši svima koji su sudjelovali i pomogli pri objavi ove vrijedne publikacije, posebno izdvojivši Riječku nadbiskupiju, Primorsko – goransku županiju i župana Zlatka Komadinu, gradonačelnika Grada Novog Vinodolskog Olčegu Butkoviću, pročelnici Maji Pilepić, ravnateljici Narodnog muzeja i galerije Đurđici Krišković i ravnateljici Narodne čitaonice i knjižnice Barbari Kalanj Butković.

– Jako sam zadovoljan ovom knjigom, koja je lijepo uređena kazao je mons. dr. Mile Bogović, dodajući: “U jednom momentu sam zaboravio da to moja knjiga i da bi bilo dobro kupiti je”, što su nazočni nagradili srdačnim pljeskom. Govorio je kako je knjiga nastajala, o istraživanjima koja je provodio, nailazeći često na podatke koji ranije nigdje nisu bili objelodanjeni, a koji su sada u knjizi. Zahvalio je uredniku Brunu Lončariću, recenzentima doc. dr. Velčiću i doc. dr. Medvedu, a posebno je zahvalio gradonačelniku Olegu Butkoviću te članovima KUD-a Ilija Dorčić koji su uveličali predstavljanje knjige.

Organizatori predstavljanja knjige mons. dr. Mile Bogovića su Grad Novi Vinodolski i Narodna čitaonica i knjižnica Novi Vinodolski, nakdalnik je Riječka nadbiskupija, a sunakladnici su Primiorsko – goranska županija, Grad Bakar, Grad Crikvenica, Grad Kraljevica, Grad Novi Vinodolski, Grad Rijeka, Vinodolska općina.

Skip to content