Novosti


Predstavljena slikovnica ‘Vinodolski zakon kroz sliku i rimu’

Vrijednost ideje temeljene na Vinodolskom zakonu, spomeniku kulture kojim se ponosimo kada pričamo o kulturnoj baštini Novog Vinodolskog prepoznata je od strane Grada Novog Vinodolskog ali i od Primorsko-goranske županije.

Jučer, 16. listopada, u Gradskoj vijećnici, gdje je davne 1288. godine donesen Vinodolski zakon, održana je prezentacija slikovnice Vinodolski zakon kroz sliku i rimu. Slikovnica je nastala u okviru istoimenog programa financiranog sredstvima Grada Novog Vinodolskog te Primorsko goranske županije temeljem Javnog poziva za sufinanciranje manifestacija u cilju održivog razvoja Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana

Program predstavljanja započeo je igrokazom ”Simboli zakona” u izvedbi učenika OŠ Ivana Mažuranića, a kojeg je napisala Ana Božić Blažević i pripremila ga u suradnji s kolegicom, učiteljicom razredne nastave, Marinom Levar i njenim razredom, ujedno i sekcijom Malog kola pri Katedri čakavskog sabora „Novljansko kolo“.

Foto: Mateo Levak/Novi list

Predstavljanje slikovnice vodila je ravnateljica Narodne čitaonice i knjižnice Novi Vinodolski, Barbara Kalanj Butković, a u uvodnom dijelu večeri, pročelnica Upravnog odjela za razvoj i gospodarstvo, Sandra Ristić, ispričala je kako je tekao put od Anine inicijative do realizacije programa i nastanka slikovnice. ”S obzirom da je Vinodolski zakon neiscrpno vrelo podataka o životu ljudi i dostignutom stupnju društvenog razvoja na području Vinodola i Hrvatske krajem trinaestog stoljeća, a njegov sadržaj teško je razumjeti iz izvornog dokumenta, Grad Novi Vinodolski s oduševljenjem je prihvatio ovu inicijativu. Osnovna misao bila je najznačajniji pravni tekst o srednjovjekovnome životu na vinodolskome posjedu Frankopana predstaviti na slikovit, jednostavan, razumljiv način, a uz izradu slikovnice osmislile smo program koji je obuhvatio pripremu igrokaza, pričaonice za djecu, školske radionice, izložbu te književnu večer.” – istaknula je Sandra.

Program se uglavnom održava tijekom Mjeseca hrvatske knjige i završava 16. studenog 2023. Književnom večeri ”Ana i Fran Krsto Frankopan”, a slikovnica će biti dostupna u Narodnoj čitaonici i knjižnici i u školskoj knjižnici OŠ Ivana Mažuranića te će se pokloniti knjižnicama diljem Primorsko-goranske županije kao dio Zavičajne zbirke.  Primjerak slikovnice od idućeg tjedna moći se nabaviti u Narodnom muzeju i galeriji Novi Vinodolski.

Barbara Kalanj Butković je u nastavku večeri tijekom predstavljanja slikovnice istaknula kako se mora priznati da je pravni izraz Zakona štur i suhoparan, a zahvaljujući Aninom pristupu, on je oživio na jedan posve drugačiji živopisniji, zanimljiviji i privlačan način. “Na simpatičan i duhovit način Ana nam predstavlja odredbe koje se odnose na krađu , razbojstvo, čak i ubojstvo, gubitak časti. Progovara i o važnim današnjim temama, a to su ženska prava, uloga svjedoka. Dotaknula se prava i obveza popova, ali i običnih seljaka.” – opisuje Barbara.

Prilikom predstavljanja autorice, Barbara je vrlo emotivnim riječima dotaknula sva srca u prepunoj Gradskoj vijećnici: ”Kad govorimo o Ani moram reći da je ona osoba koja zaista u punom i pravom smislu živi knjižnicu. Mislim da je Ani nezamisliv dan bez knjige. One su za nju izvor njezinih životnih sokova, nadahnuća. Ana po svoje knjige dolazi redovito kao po kakvu hranu ili lijek jer  one za Ano to i jesu u pravom smislu riječi. Samo je bilo pitanje vremena kad će to nakupljeno bogatstvo, činjenica, misli, osjećaja, opisa, atmosfera koje skrivaju knjige, a koje su  se vremenom taložile u Ani, izaći na površinu.”

Foto: Mateo Levak/Novi list

Ilustracije su izradili Dina Krajačić Çetinyürür i Zoltan Djeke, a grafičko oblikovanje cijele slikovnice potpisuje Zoltan Djeke. U kratkom obraćanju i Zoltan i Ana istaknuli su zadovoljstvo sudjelovanjem na ovom projektu te su se zahvalili na suradnji i podršci.

Predstavljanju slikovnice nazočili su gradonačelnik Grada Novog Vinodolskog Tomislav Cvitković i pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Sonja Šišić.

Foto: Mateo Levak/Novi list

Skip to content