Novosti


PREDSTAVLJENI REZULTATI ISTRAŽIVANJA U PROGRAMU „NEKA SE LOKALNI GLASOVI ČUJU“

U Gradskoj vijećnici Novog Vinodolskog predstavljeni su rezultati opsežnog istraživanja u sklopu programa „Neka se lokalni glasovi čuju“, što ga je proveo Regionalni info centar za mlade Primorsko – goranske županije. Partneri u projektu su Primorsko – goranska županija i Europska agencija za mobilnost i EU programe. Voditelj Centra, Zoran Stevanović, tom prigodom svečano je uručio Gradu Novom Vinodolskom publikaciju „Neka se lokalni glasovi čuju“, u kojoj su  objavljeni rezultati istraživanja i Povelju o suradnji i partnerstvu, koju su potpisali svi gradonačelnici četrnaest gradova u PGŽ. Naime, istraživanja s oko 150 pitanja su provedena na 612 ispitanika u četrnaest gradova u PGŽ, Primorsko – goranskoj županiji te u susjednim županijama – Ličko – senjskoj Istarskoj i Karlovačkoj kao i Republici Sloveniji. U susjednim županijama i u Sloveniji u istraživanju je sudjelovalo po trideset ispitanika.  Dobiveno je oko 40 000 podataka, s puno dobrih preporuka. Ispitanici su bili iz svih obrazovnih sfera te oni koji nisu u sustavu obrazovanja, a dobna populacija je od 15 do 30 godina.

savjet1

S rezultatima istraživanja bit će upoznate sve lokalne samouprave, koje su obuhvaćene projektom, što će im pomoći u radu sa savjetima mladih, izboru najboljih u savjet, izradi programa savjeta mladih za pet godina te akcijskog plana svake godine. Time bi lokalne samouprave koordinirale, a institucije – škola, knjižnica, udruge provodile aktivnosti s mladima. Treba potaknuti partnerstvo, združivati financije za rad savjeta mladih, a institucijama, privatnim tvrtkama (privatni vrtići, hosteli i sl.) i udrugama, koje rade s mladima će biti omogućeno korištenje sredstava iz EU, kroz partnerstvo grad – institucija, udruga… Istraživanje je pokazalo i slabu mobilnost mladih te apolitičnost, mladi često odgovore traže u politici, školi, a najčešće informacije dobivaju na internetskim mrežama, koje su ponekad iskrivljene. Novim zakonom o savjetima mladih konkretnije će se definirati rad savjeta mladih, uloga lokalne samouprave, kontinuirano ulaganje  u segmente koji se pokažu najboljima. Na razini županije izradit će se županijska strategija mladih.

Publikacija u kojoj su objavljeni rezultati istraživanja bit će dostavljena svim knjižnicama u PGŽ, a uskoro će biti dostupna i u digitalnom obliku te na web stranici Regionalnog info centra za mlade Primorsko – goranske županije.

Predstojnica Ureda Grada Maja Pilepić na kraju je kazala da je Grad Novi Vinodolski i dalje otvoren za suradnju.

 

Skip to content