Novosti


Predstavljeno ovogodišnje izdanje Ružice Vinodola

Jučer je u vinogradu Vinske kuće Pavlomir predstavljeno ovogodišnje izdanje Ružice Vinodola, koja će se održati 11. te 17,18. i 19. kolovoza te tako obilježiti 19 godina manifestacije s koncepcijom kakvu danas poznajemo. Ružica Vinodola je natjecanje za izbor najspretnije i najvještije djevojke uz poslove vezane uz vinogradarstvo, vinarstvo i domaćinske poslove spajajući prošlost i sadašnjost Vinodolskog kraja.

Ove se godine na izbor prijavilo 12 kandidatkinja koje je direktorica TZ Grada Novog Vinodolskog Tena Peričić srdačno pozdravila najavivši im dane za pamćenje te im je zaželjela puno uspjeha u svladavanju devet disciplina koje ih očekuju tijekom manifestacije.

U ime TZ Općine Vinodolske nazočne je pozdravila direktorica Alenka Spoja, koja ne samo da je suorganizatorica već i “Mama Ružica”, a ova će joj godina biti šesnaesta zaredom da ima ovu posebnu ulogu osobe koja brine o kandidatkinjama i koja im je sve u danima priprema i sudjelovanja na izboru: potpora, informator, vodič.

Organizatori Ružice Vinodola su TZG Novi Vinodolski i TZ Općine Vinodolske uz suorganizaciju Grada Novog Vinodolskog, Općine Vinodolske, Centra za kulturu Novog Vinodolskog, Vinske kuće Pavlomir, Udruge Ružica Vinodola i agencije Omnes. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo poljoprivrede RH te sponzori Hrvatska turistička zajednica, TZ Kvarnera, agencije Katarina Line, Adria Mare i Arriva, galerija Drveni val, Primus Physio i Studio Nijansi.

 

 

Ružica Vinodola je manifestacija koja najbolje spaja prošlost i sadašnjost našeg kraja i kojom se ponosimo te smatram da je to naša brend manifestacija. No, za mene je posebna i po još jednom detalju. 2011. godine natjecala sam se na ovoj manifestaciji te izborila titulu najbolje. Pamtim to kao posebno, definitivno jedno od najljepših iskustava u mom životu. Osim odlične zabave, upoznala sam djevojke okušala se u mnogim aktivnostima koje možda ne bih imala priliku i koje se više ne rade na taj način – ručno mašćenje grožđa, gaženje grožđa, ručno čepljenje boca i slično. Među natjecateljicama smo imali sestre Ružice, Ružice iz susjednih zemalja i gradova, ali i mnoge žene za koje danas znamo kroz poslove kojima se bave i često ih susrećemo. Smatram da je ovo jedan od najboljih načina valorizacije naše baštine i naše prošlosti, ali i pružanja posebnog doživljaja gostu. Ove godine će u Novom Vinodolskom, posljednja dva dana natjecanja, u suradnji s udrugom Kvarner Wines biti održan i vinski festival te će svi posjetitelji moći uživati i u prezentaciji starih zanata. Veselim se svakom izdanju Ružice Vinodola, a iduće godine nas čeka i okrugla 20. obljetnica, od prve održane Ružice Vinodola, 2004. godine.” – istaknula je direktorica TZG Novog Vinodolskog Tena Peričić.

Djevojke su odjevene u bijelu nošnju, naime, to je radna nošnja koja se sastoji od košulje, haljine i „podgaća“ te ukupno teži cca 10 kg što ukazuje kako nije nimalo jednostavno biti Ružica Vinodola već da taj status nosi sa sobom, osim epiteta spretnosti, brzine i okretnosti,  i epitet izdržljivosti.  Djevojke se natječu u ukupno 9 igara vezanih uz vinarstvo, vinogradarstvo kao i običaje iz nekadašnjeg života u Vinodolu. Natjecanje prati nekoliko sudaca koji mjere vrijeme odnosno količinu, a žiri odlučuje koja je od kandidatkinja bila najbolja i najvještija.” – objasnila je direktorica TZ Općine Vinodolske Alenka Spoja.

Skip to content