Novosti


Prijem plivača PK “Vinodola”

Gradonačelnik Novog Vinodolskog Oleg Butković primio je plivače Plivačkog kluba »Vinodol« koji su na Kriterijskom plivačkom mitingu održanom 19. – 21.08.2005. godine u Zadru ostvarili zapaženi rezultat: 2. mjesto u kategoriji kadeta i 3. mjesto u općoj kategoriji. Nastupilo je ukupno 224 plivača i plivačica iz 9 plivačkih klubova: Zadra, Vinodola,  Virovitice, Đakova, Korčule, Crikvenice, Biograda, Vinkovaca i Bjelovara. Radi se o klubovima koji nemaju mogućnost treniranja tijekom čitave godine.

Tek 1936. godine dobio je Gornji zagon školu. Život je bio težak i primitivan, a zbog udaljenosti do prije osnovanih škola velik dio ljudi je bio nepismen. U školskoj zgradi uređen je 1984. godine Lovački dom.

Donji Zagon ima zajedničku crkvu Sv. Antona sagrađenu 1901. godine i zajedničko groblje. 1014. godine sagrađena je zgrada za župni ured, u kojoj je 1920. otvorena i osnovna škola.

Uselima Gornjeg zagona najizraženija je pojava raseljavanja kao što se to dogodilo i u drugim zaobalnim selima. Donji i Gornji Zagon pripada katastarskoj općini Novi.

Iz knjige “Dvjesta godina Osnovne škole Novi Vinodolski”, Novi, 1986.

Skip to content