Novosti


PRIOPĆENJE: Održana 4. sjednica Gradskog vijeća Grada Novog Vinodolskog


Na 4. sjednici Gradskog vijeća usvojena dva najvažnija dokumenta vezana za nastavak projekta sustava odvodnje otpadnih voda Aglomeracije Novi Vinodolski, Crikvenica i Selce, koji donosi sveukupno 470 milijuna kuna bespovratnih sredstava


Dana 26. listopada 2017. godine, s početkom u 17 sati održana je 4. sjednica Gradskog vijeća Grada Novog Vinodolskog. Sjednici su bili nazočni svi gradski vijećnici osim SDP-ovog Saše Đujića i PGS-ovog Zorana Butorca. Uz vijećnike, sjednici su nazočili: gradonačelnik Velimir Piškulić, zamjenik gradonačelnika Tomislav Cvitković, pročelnici upravnih odjela Grada, Zoran Tomić, Maja Pilepić i Domagoj Kalanj, viša savjetnica za urbanizam i razvoj Vesna Mrzljak, direktori komunalnih društava, Igor Uremović i Alen Bruketa, predsjednik Udruženja obrtnika Nikola Deranja. Zbog predstavljanja projekta sustava odvodnje otpadnih voda Aglomeracije Novi Vinodolski, Crikvenica i Selce sjednici su prisustvovali i predstavnici tvrtki koje su radile na projektu: Hrvatskih voda, Rijekaprojekt vodogradnja i SL Consult, kao i predstavnici nositelja projekta – Komunalnog trgovačkog društva Vodovod Žrnovnica.

PROJEKT SUSTAVA ODVODNJE OTPADNIH VODA AGLOMERACIJE NOVI VINODOLSKI, CRIKVENICA I SELCE

Pod prvom točkom dnevnog reda našao se projekt sustava odvodnje otpadnih voda Aglomeracije Novi Vinodolski, Crikvenica i Selce, točnije prijedlozi odluka kojima se prihvaća potpisivanje Pisma namjere o suradnji na provedbi projekta „Sustav odvodnje otpadnih voda Aglomeracija Novi Vinodolski, Crikvenica i Selce“, kao i potpisivanje Ugovora o suradnji. Obrazloženja po ovoj točki dali su gradonačelnik Velimir Piškulić i direktor Vodovoda Žrnovnica Igor Uremović. Od strane projektanata, obrazloženja su dali Nataša Slatina iz Rijekaprojekta, te David Furlan iz SL Consult-a.

– Projekt sustava odvodnje otpadnih voda Aglomeracije Novi Vinodolski, Crikvenica i Selce donosi sveukupno 470 milijuna kuna. Bez ovakvog sustava zasigurno bi bili limitirani u daljnjem razvoju – naveo je gradonačelnik Piškulić.

Od strane projektanata obratila se Nataša Slatina, koja je pojasnila tehničke karakteristike projekta. Pojasnila je proces isušivanja mulja, kao i razlog zašto je lokacija gdje će se provoditi postupak isušivanja mulja, tzv. sušara, predviđena na području grada Novog Vinodolskog.

– U obzir su dolazile dvije lokacije, jedna na području Grada Crikvenice i jedna na području Grada Novog Vinodolskog. Jedini kriterij kojim smo se vodili pri odabiru lokacije bila je ekonomska prihvatljivost – navela je Nataša Slatina.

Vijećnik SDP-a Mihael Jovanović postavio je pitanje postoji li opasnost od neugodnih mirisa u blizini sušare, na što je Slatina odgovorila kako nema opasnosti od istih.

U ime nositelja projekta – Vodovoda Žrnovnice, obratio se direktor Igor Uremović, istaknuvši značaj ovakve generacijske odluke o suradnji na projektu sustava odvodnje otpadnih voda Aglomeracije Novi Vinodolski, Crikvenica i Selce.

Za Odluku o prihvaćanju Pisma namjere o suradnji na provedbi projekta „Sustav odvodnje otpadnih voda Aglomeracija Novi Vinodolski, Crikvenica i Selce“ glasalo je svih 13 nazočnih vijećnika, dok je za Odluku o prihvaćanju Ugovora o suradnji glasalo 12 vijećnika, dok je vijećnik Velibor Topolovec bio suzdržan.

VIJEĆNIČKA PITANJA I PRIJEDLOZI

Mihael Jovanović (SDP) ponovio je postavljeno pitanje na prošloj sjednici vijeća, vezano za radove u Ivanjskoj ulici, za koje je gradonačelnik rekao da će se nastaviti. Gradonačelniku je žao što je tako ispalo, ali kada se ovisi o drugome, teško je nešto sa sigurnošću obećati, rekao je, te naglasio da su radovi ponovno započeli, te ako dođe do zastoja opet će urgirati. Jovanović se potom osvrnuo na problematiku romskih obitelji u Novom Vinodolskom. Posebno je istaknuo posljednji nemili događaj koji se zbio u Osnovnoj školi. Smatra da je situacija veoma ozbiljna, te da se mora nešto poduzeti. Zanima ga da li je istina da je romskim obiteljima isključena struja zbog neplaćanja i zašto je kabel od struje razvučen od njihovih kuća preko ceste do nogometnog igrališta. Također želi znati da li im Grad ili nogometni klub sada daju struju, ili su se oni sami, bez dopuštenja spojili. Problem je, smatra gradonačelnik, preozbiljan. U godinu i pol koliko je on gradonačelnik, ne zna koliko je bilo sastanaka na svim instancama na temu problematike Roma. Sljedeći sastanak je u ponedjeljak u 13,00 sati u Ministarstvu socijalne skrbi u Zagrebu s državnom tajnicom što govori da smo ovu situaciju stvarno digli na još višu instancu. Kada je u pitanju struja, ona im je isključena. Postojao je dug od 34.000,00 kuna koji je zastario i otpisan je. Da bi oni dobili struju, ponovo se treba napraviti priključak. Priključak košta 12.000,00 kn i glasiti će na JLS Grad Novi Vinodolski. Nismo htjeli dati pristanak na plaćanje tog iznosa, dok nismo od predstavnika Romske zajednice HR dobili polovicu iznosa.

Marinka Buljata (HDZ) zanimalo je što se namjerava poduzeti s izgradnjom sportske dvorane na Bahalinu. Lokacija za gradnju dvorane mora biti predviđena Prostornim planom. Ona je kod nas predviđena u sklopu sportskog centra na Bahalinu. U Proračunu za 2018. godinu biti će planirana sredstva za izradu projektne dokumentacije za sportsku dvoranu, odgovorio je gradonačelnik.

Velibor Topolovec (HSS) postavio je pitanje pročelniku Domagoju Kalanju vezano za saniranje kolničke trake Zagrebačke ulice, nogostupa Šenoine ulice i kolničkog traka Krmpotske ulice do spoja sa ulicom Kralja Zvonimira koja je nemoguća za prometovanje za vrijeme kišnih dana, na što je Kalanj odgovorio da se radi na slaganju proračuna za iduću godinu, pa će se razmotriti način da se pokušaju uvrstiti te ulice za sanaciju. Ne može ništa obećati, ali će nastojati što više poduzeti u skladu s mogućnostima kojima bude mogao raspolagati.

Potom je na dnevni red došao Prijedlog odluke o donođenju V. Izmjena i dopuna Protornog plana uređenja Grada Novi Vinodolski. Obrazloženje je dala viša savjetnica za urbanizam i razvoj Vesna Mrzljak. Za ovakvu odluku glasalo je 10 vijećnika, dok su 3 vijećnika SDP-a bili suzdržani.

Gradsko vijeće usvojilo je II. Izmjene i dopune Proračuna Grada Novi Vinodolski za 2017. godinu, zajedno s I. Izmjenama i dopunama Programa održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2017. godinu, te II. Izmjenama i dopunama Programa građenja objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2017. godinu, s 10 glasova „za“, i 3 SDP-ova glasa „protiv“.

Skip to content