Novosti


PROGRAMOM POMOĆ U KUĆI OLAKŠAN ŽIVOT STARIJIM I NEMOĆNIM OSOBAMA

 

Grad Novi Vinodolski  je među prvima u Hrvatskoj krenuo s provođenjem Programa Pomoć u kući starijim i nemoćnim osobama, čime je znatno olakšan život starijim oosobama, a posebno onima u selima novljnanskog zaleđa. Program Ministarstva socijalne politike i mladih u suradnji s Gradom Novim Vinodolskim se počeo provoditi na području Grada u listopadu 2006. godine. Trenutno je u programu obuhvaćeno 145 korisnika, većinom u selima zaleđa. Riječ je uglavnom o starijim, usamljenim i bolesnim osobama, koje žive u svojim domovima, a o kojima se skrbi deset djelatnika Programa Pomoć u kući.

– Zahvaljujemo se Gradu Novom Vinodolskom, gradonačelniku Olegu Butkoviću, našim obiteljskim liječnicima, medicinskim sestrama te svima koji nam pomažu da našim koprisnicima olakšamo njihove svakodnevne potrebe – kaže voditeljica Ljerka Franjković. U zabačenijim selima pristup do korisnika Programa je otežan jer do njihovih domova najčešće vode makadamske ceste. Budući da na ledeničkom i krmpotskom kraju nema organiziranog  javnog prijevoza, trgovine, ambulante, ljekarne, djelatnici Program Pomoć u kući uvelike olakšavaju život tamošnjim korisnicima Programa, jer ih obilaze, pomažu u kućnim poslovima, donose lijekove, vode doktoru, razgovaraju s njima… i, naprosto, uljepšavaju im svakodnevnicu.

zeljak209

– Tijekom zimskih mjeseci, posebno kada padne snijeg, praćen burom i poledicom, stanovništvo u novljanskom zaleđu je gotovo “odsječeno” od grada, nastojimo stanovnike, koji nemaju djecu i rođake, opskrbiti kako bi mogli funkcionirati i u takvim uvjetima. Tada je opskrba otežana i naše gerontodomaćice su jedine osobe koje do njih u takvim teškim  uvjetima dolaze i jedine su koje s kojima komuniciraju. Također, u zimskim uvjetima kada se od bure ne može izaći na ulicu, a nerijetko i zbog poledice, starije osobe, posebno one nemoćne koje žive u Novom Vinodolskom, teško mogu ići u trgovinu, liječniku ili u ljekarnu, gerontodomaćice i djelatnici Programa su im od velike pomoći. Budući da većina zgrada u Novom nema centralno grijanje, snabdijevanje ogrijevom i donošenje drva od strane djelatnika Programa takvim osobama od velike je pomoći.

zeljak2012

Prema tome, dnevna briga uključuje skrb oko higijene i zdravstvenog stanja korisnika prijevoza liječniku, brigu oko priopreme ogrijeva, nabavku namirnica i lijekova, pomoć u domaćinstvu- navodi Ljerka Franjković, dodajući da u proljeće pomažu u čišćenju okućnica, krošnji i svim drugim radovima važnim za život korisnika. Svakodnevnim obilascima naših djelatnika korisnici lakše prevladavaju usamljenost i zapostavljenost od svojih bližnjih, a uz našu pomoć, ističe Franjković, lakše obavljaju dnevne životne potrebe. – Starenjem stanovništva te potrebe bit će svakim danom sve veće. Sve više sumještana imat će potrebu za dnevnom pomoći, tim više što je ostanak u svojim domovima, kada je to moguće, najbolji i najprirodniji način za humaniji završetak životnog ciklusa. Uz to, provođenjem Programa korisnici u zaleđu manje su socijalno izolirani i imaju sigurnost da nisu zaboravljeni od svih.

zeljak211

– Činjenica da je naš program zaživio i da se razvija već sedmu godinu, daje nam snage da krenemo u nove projekte, nove suradnje sa sličnim institucijama i udrugama našeg okruženja i da kroz to širimo našu djelatnost te pomažemo osobama “zlatne” životne dobi u dostojansvenom životu i starenju. Najbolji primjer je zadovoljstvo naših korisnika u pruženim uslugama, od kojih smo mnogima postali kao dio obitelji.

U provedbu Programa su uključeni medicinska sestra Klaudija Kalanj – u početku je bila Dolores Tomić, šest gerontodomaćica – Evelina Krišković, Marijana Špalj, Mary Sokolić, Snježana Peričić, Danijela Frković, Olivera Krpan, dvojica pomoćnih radnika Nedeljko Jovanović i Zoran Buneta – u početki Programa bio je Josip Pipinić, aktualna voditeljica  je Ljerka Franjković – a Program je započela i vodila pet godina Ivana Rubčić.

– Našoj najugroženijoj skupni korisnika Grad dva puta godišnje pomaže u nabavci drva za ogrijev, a pomažu nam i Mesopustari Ledenice (nabavka ogrijeva za siromašne), Mesopustari Novi Vinodolski (prehrambeni artikli), KTD Vodovod Žrnovnica Novi Vinodolski, Apoteka Vlaste Kabalin ( potrošni materijal – iglice, trakice za kontrolu šećera u krvi i drugo), Gradsko društvo Crvenog križa Novi Vinodolski, Pilana Ledenice, autoprijevoznik Mile Butković (prijevoz ogrijeva), Želimir Mataija (izradio vrata za jednu korisnicu) te građani Novog Vinodolskog, koji su donirali higijensku opremu, invalidska pomagala – zaključila je Ljerka Franjković. 

 

SOCIJALNI PROGRAM GRADA IZNAD REPUBLIČKOG I ŽUPANIJSKOG PROSJEKA

 

Grad Novi Vinodolski kroz svoj Socijalni program osigurava građanima Grada Novi Vinodolski socijalnu i zdravstvenu skrb prema zakonu te standard socijalne i zdravstvene skrbi u većem opsegu od onog koji svojim programima osigurava država i županija.

Cilj je programa osigurati pomoć pri ostvarivanju osnovnih preduvjeta za kvalitetan život, pomoć slabim, oboljelim, nemoćnim i invalidima, očuvanje zdravlja djece i odraslih i skrb za djecu is posebnim potrebama. Također, cilj je i pomaganje ugroženim osobama, kao i osobama s nepovoljnim osobnim ili obiteljskim okolnostima koji se uključuju u prevenciju.

U proračunu Grada Novog Vinodolskog za 2014. godinu razina socijalnih prava nije se smanjivala, već je na prošlogodišnjoj razini i veća je od prosjeka države i županije.  Proračunom je predviđeno 2,1 milijun kuna za Program socijalne i zdravstvene skrbi. Za redovni program socijalne skrbi predviđeno je 268 tisuća kuna, od toga za pomoć za podmirenje troškova stanovanja 70 tisuća kuna, donacije za redovnu djelatnost humanitarnih udruga 198 tisuća kuna. Za dodatni program socijalne skrbi u budžetu Grada u 2014. predviđa se 1.127.000 kuna, od toga za skrb o djeci i mladima 565 tisuća kuna, za skrb o obitelji  232 tisuće kuna, skrb o starijim osobama 330 tisuća kuna, dodatni program zdravstvene skrbi devet tisuća kuna, za zdravstvenu skrb o djeci  tisuću kuna, za pomoć organizacijama i udrugama invalidnih i teško oboljelih osoba osam tisuća kuna te za program Pomoć u kući 702 tisuće kuna.

 

Skip to content