Novosti


Projekt poslovnih zona “Kargač” i “Zapad”

U prostorijama gradske uprave Grada Novi Vinodolski održan je u utorak, 28. lipnja 2005. godine  sastanak između Grada Novi Vinodolski, firme Geoprojekt d.d. Buzet, Projekt managment consalting d.o.o., Udruženja obrtnika, te poslovnih subjekata koji već imaju razvijenu djelatnost u poslovnoj zoni Zapad. Cilj sastanka bilo je upoznavanje svih subjekata koji sudjeluju u izradi dokumentacije poslovnih zona, te koordinacija sa Udruženjem obrtnika radi donošenja čim kvalitetnijeg rješenja. Poduzeće Geoprojekt d.d.Buzet, SPJ Kvarner, RJ Prostorno planiranje, projektiranje i nadzor izrađuje Urbanistički plan uređenja Poslovne zone Kargač i Urbanistički plan uređenja Poslovne zone Zapad, a poduzeće Projekt managment consalting d.o.o. Rijeka izrađivač je Programa razvoja tih poslovnih zona, kao i Idejnog rješenja zona.

Povijest

Povijest komunalnih djelatnosti u Novom Vinodolskom stara je koliko i turistička djelatnost. A ona danas u 2001. godini broji punih 120 godina organiziranog bavljenja turizmom. U početku je to bila gradnja objekata komunalne infrastrukture, te uređenja i održavanja parkovnih površina. Već se tada izuzetno cijenila vrijednost obalnog pojasa Jadranskog mora i strogo se pazilo, da se u toj prekrasnoj mediteranskoj zoni ne dozvoli gradnja čvrstih objekata koji bi narušili ljepotu i sklad prirode. Izvori financiranja bile su donacije ondašnjih državnih ustanova i dobročinitelja (ministarstvo šuma, ugledne bankovne kuće te donacije poznatih i imućnih građana);. Između dva svjetska rata mjesto Novi Vinodolski predstavljalo je značajnu destinaciju u turističko-ugostiteljskoj djelatnosti. Uz Opatiju ( Abbazia ); zahvaljujući bogatoj kulturnoj i povijesnoj baštini, te blagoj klimi bio je jedno od značajnijih mjesta sjevernog Jadrana.

U početku svoga postojanja tvrtka je zapošljavala 20-tak radnika i to isključivo na održavanju i uređenju zelenih parkovnih površina. U ranim pedesetim (1951.); otvara se prvo odlagalište komunalnog otpada u mjestu Novi Vinodolski i počinje se s organiziranim prikupljanjem i zbrinjavanjem kućnog otpada.
Nekadašnji i prvi izvor pitke vode za mjesto Novi Vinodolski, izvor “Ivanj” kao dragocjenost koju su ljudi znali itekako cijeniti, bila je dobar primjer za odgovornost i važnost komunalne tvrtke koja je osnovana i od koje se očekivalo da bude izvor napretka i prosperiteta mjesta.

Skip to content