Novosti


Proračun u malom

Na kraju četverogodišnjeg mandata građanima podastrt proračun Grada Novi Vinodolski. Knjižica slikovito prezentira prikaz funkcioniranja gradske uprave, planiranje aktivnosti i ulaganja proračunskih sredstava. Svrhu  i cilj ove publikacije najbolje je objasnio Gradonačelnik u uvodnoj riječi koju Vam ovdje prenosimo:

Osnivanje ˝Novljanskog građanskog športskog kluba˝

Ubrzo dolazi i do osnivanja kluba koji dobiva ime ˝Novljanski građanski športski klub˝ ili NGŠK. Oko datuma osnivanja i danas su dvojbe. Prema pisanju ˝Primoreskog novog lista˝ klub je osnovan 10. kolovoza 1923. i prije nego što je igralište bilo izgrađeno. Po drugima je klub osnovan godinu dana kasnije, a po trećima 1925. o čemu postoji sačuvan zapisnik sjednice upravnog odbora, koji pak govori o prethodnoj godini. Teško da bi ˝Primorski novi list˝ donio vijest da je klub osnovan, a da se to uistinu nije dogodilo. Bilo kako bilo, klub je počeo s djelovanjem i igranjem prvih utakmica. Zabilježene su utakmice protiv Senja , Hreljina, sušačke ˝Jele˝ i Bribira. Tridesetih godina spominje se Novi i prvenstvo I. župe u kojem, pored novljanskog NGŠK-a, nastupaju još i Orijent, Viktorija, Slavija, Kraljevica, Jela, Građenski, Delnice i Primorje. Osim NGŠK-a u Novom djeluje i juniorska momčad Poskok iz koje se regrutiraju igrači za prvu ekipu.

Ne treba, iz tih prvih početaka NGŠK-a, zaboraviti imena Martina Sikošeka, Ante Smokvine, Rudolfa Paškvana, Franje Piškulića-Arbice, Antona Potočnjaka-Kukića, a posebice Stanislava Harapina, prvih ljudi u prvom upravnom odboru koji i danas čine povijest Grada i njegova nogometnog kluba.

Iako je između dva svjetska rata NGŠK odigrao relativno dosta utakmica, malo je njih zabilježeno u tadašnjim novinama. Posljednju utakmicu NGŠK je odigrao 12. lipn­ja 1941. u Crikvenici. Za NGŠK su igrali Vlado Šojatović, Zdenko Žvanović, Nikola Ježić, Mihovil Miško Kargačin, Krsto Zoričić, Nikola Mrzljak – Merikan. Vlade Mrzljak -Merikan, Rude Piškulić – Anjić, Vinko Mažuranić, Davorin Ježić i Srećko Kabalin -Požup.

Skip to content