Novosti


Proslava Dana pobjede i Domovinske zahvalnosti

U Novom Vinodolskom ove će se godine posebno svečano obilježiti Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti, kao i 10. obljetnica “Oluje”. Uoči Dana pobjede i  Domovinske zahvalnosti organizirat će se tribina na temu Domovinski rat – stjecište hrvatskog identiteta i suvereniteta, te će se položiti vijenci na spomen obilježje u Založnici. Na sam Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti održat će se u Župnoj crkvi Sv. Filipa i Jakova sveta misa, položit će se cvijeće na grobove poginulih branitelja na području Grada Novi Vinodolski, a u večernjim satima se održava velika proslava na Gradskim trgovima, uz nastup tamburaškog sastava “Gazde”, Jose Butorca i grupe “Vivak”. Gradina Ledenice

Iznad sadašnjeg sela Ledenice, koje zovu i Polje, na oštru i kamenitu brijegu, 376 m nadmorske visine, stoje razvaline starih Ledenica. Iz imena Stari grad Ledenice izveden je naziv Gradina, inače vrlo važna strateška točka u prošlim okršajima koji su se vodili u istočnom dijelu Vinodola. Povijesni podaci govore da je to bio frankopanski grad. Turske provale sizale su do Ledenica 1522. i 1539. godine, kada Frankopani gube vlast nad Ledenicama. Godine 1563. vlasnici postaju senjski kapetani, a time Ledenice ulaze u sastav Vojne krajine. Mlečani pustoše Ledenice 1600. godine, a borbe se nastavljaju i kasnije. Danas se vide samo razvaline tog nekadašnjeg grada, sa ostacima četvrtaste kule i crkve svetog Stjepana. Ledenička Gradina i njezini ljudi na granici Vojne krajine i banske Hrvatske sve do oslobođenja Like 1699.godine od Turaka bile su bedem koji je Zapad čuvao od turske najezde.

U Ledenicama se odigrao poslije madridskog mira 1606. godine i dio uskočke epopeje i tragedije, koju je hrvatski književnik August Šenoa opisao u romanu “Čuvaj se senjske ruke”. Predaja govori da je prikupljajući građu za svoj roman o uskocima, te upoznavajući staru Gradinu u pjesniku nikla misao o pjesmi “Kugina kuća”.

Skip to content