Novosti


Proslava sv. Filipa i Jakova u znaku brojnih aktivnosti

Vikend koji je za nama protekao je u znaku lijepog vremena i brojnih aktivnosti na otvorenom, a sve povodom proslave svetog Filipa i Jakova, nebeskog zaštitnika novljanske župe.

U subotu je održana edukacija i branje ljekovitog bilja koje je vodila gđa. Vasilljevka Kovač i podijelila svoje znanje i male tajne izrade melema od bilja sa polaznicima. Govorilo se o ljekovitosti bilja i njihovim učincima na organizam te o načinu i vremena branja pojedinog bilja. S obzirom da je za najkvalitetnije berbe potrebno imati tri sunčana dana prije berbe, i brati u podne, po najjačem suncu bilje s obzirom da je tada najjača koncentracija ljekovitih svojstava, ova je berba prošla u tonu edukacije i istraživanja staništa određenih biljaka. Snaga ljekovitog bilja je velika, a živimo u takvom podneblju da nam uistinu jako puno toga priroda nudi samo treba znati prepoznati i koristiti to.

„Veseli me što je edukacija zainteresirala naše goste pa su tako grupu činili gosti iz Zagreba i Slovenije, zaljubljenici u prirodu, koji su pomno upijali svaku riječ gospođe Vasiljevke te se uključivali svojim pitanjima i razmjenom iskustava. Želja naše edukatorice i polaznika je bila ponoviti ovakvu šetnju i još više produbiti znanje o ljekovitom bilju, što se i planira već 3. lipnja kada će vjerujemo i vrijeme biti pogodnije za berbu“, kazala je Tena Peričić, direktorica TZG Novi Vinodolski.

S nedjeljom je započeo i sajam cvijeća koji je nudio jako puno raznovrsnog, prekrasnog cvijeća i svojim mirisom i bojom privukao veliki broj ljudi. Oleanderi, hortenzije, lovor-višnje, vrgoračke jagode, pelargonije, ali i povrće, samo je dio ponude koja će od ovog vikenda krasiti mnoge vrtove i balkone.  Uz cvijeće, i najmlađi su mogli uživati u programu koji je za njih pripremila ekipa Šarenog svijeta. Priča “Hrvatskom u trenutku svakom, avionom, brodom, vlakom“ te pokoja igra za dječicu oduševile su mališane koji su došli uživati u programu usprkos vjetru.

Centralna proslava i zasigurno najsadržajniji dan ovog produženog vikenda bio je ponedjeljak kada je osim cvijeća u Novom bilo živo i veselo uz Raspjevane balkone i fritaju sa šparograma. Tri vrhunska dua Joso Butorac i Mladen Žmak, Suzana Matušan Avgustini i Mateo Žmak te Tea Bašić također u pratnji Matea Žmaka, na tri lokacije zabavljali su raznovrsnim repertoarom sve prisutne, a oni željni ukusnog zalogaja uživali su u ogromnoj fritaji od šparoga i čak 1.000 jaja koja je nestala u rekordnih pola sata.

Služena je i svečana Sveta misa, a svečano euharistijsko slavlje predvodio je vikar za kler Riječke nadbiskupije, don Vjekoslav Đapić.

Produženi vikend je tako ponudio sadržaj svima koji su došli odmoriti i napuniti baterije za nove radne pobjede, a novo događanje – FIT4NOVI Dani sporta i rekreacije – već su u pripremi!

 

Skip to content