Novosti


PROSLAVLJEN DAN POBJEDE, DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI I DAN HRVATSKIH BRANITELJA

Grad Novi Vinodolski, već tradicionalno, proslavio je Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, ali i pobjedonosnu vojno-redarstvenu operaciju ,,Oluja”, kojom je, prije točno 23 godine, oslobođen veliki dio okupiranog hrvatskog teritorija.

Naši se građani s ponosom prisjećaju tih dana, kada su mnogi od njih, od 4.-7. kolovoza 1995., bili dio te velike i povijesne akcije, koja se izučava i na mnogim svjetskim vojnim akademijama.

Program proslave započeo je u petak, 3. kolovoza, kada su se gradski dužnosnici, na čelu s gradonačelnikom Velimirom Piškulićem, posjetili spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima te grobove hrvatskih branitelja iz Novog Vinodolskog. Zapaljene su svijeće i položeno je cvijeće na grobovima Velimira Bažoka, Antona Mataije, Vanje Dražića, Alenka Smolčića (Novi Vinodolski), Denisa Mataije (Ledenice), Zdravka Špalja (Krivi put), Dražena Kršula (Povile), na grobu Ivice Butorca u Krmpotama. Novljanski župnik Hrvoje Poljak predvodio je molitvu u holu gradske uprave ispred spomen obilježja, cvijeće je položeno kod centralnog križa na novljanskom groblju te na spomeniku u Brezama.

  

U nedjelju, već tradicionalno, slijedio je posjet Zalužnici. Put Like krenuli su gradonačelnik Velimir Piškulić, zamjenik gradonačelnika Tomislav Cvitković, predsjednik gradskog vijeća Neven Pavelić, predstavnik UDVDR-a Ivan Polić, te predstavnik UHDDR-a Marinko Buljat. Novljanska je delegacija u Zalužnici položila cvijeće i zapalila svijeće kod spomen obilježja.

U 19h svečanim je misnim slavljem u Gornjem Zagonu, kod kapelice na Vranjkovcu, proslavljen blagdan Gospe Snježne i odslužena misa za Dan pobjede, Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Centralnu je proslavu, u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Novog Vinodolskog, svojim  koncertom uveličao dalmatinski glazbenik Hari Rončević, te veliki vatromet s novljanskog Turnaca.

Još jednom, svim braniteljima te građanima Novog Vinodolskog sretan Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti, te Dan hrvatskih branitelja!

Skip to content