Novosti


RAVNOMJERAN RAZVOJ NOVLJANSKOG ZALEĐA JE GRADSKI PRIORITET

U povodu blagdana Majke Božje od Karmela, zaštitnice mjesta Ledenica u prepunoj istoimenoj crkvi služena je sveta misa, koju je predvodio bribirski župnik Ante Cindrić, uz pomoć novljanskog župnika Ivana Peranića te ledeničkog župnika Matije Žugaja. Nakon mise svečano je otvoren novouređeni prostor knjižne stanice, koja nakon trinaest godina ponovo otvara vrata čitateljima i korisnicima knjižnice. Pozdrave nazočnima u ime Mjesnog odbora Ledenice uputio je Igor Uremović, a  ravnateljica Narodne čitaonice i knjižnice Novi Vinodolski Barbara Kalanj Butković govorila je o značaju knjižne stanice u Ledenicama. Gradonačelnik Oleg Butković, otvarajući novouređeni prostor rekao je da se Grad Novi Vinodolski ravnomjerno razvija, a razvoj novljanskog zaleđa je gradski prioritet. Time stvaramo uvjete da mlade obitelji ostaju u svojim mjestima, rekao je gradonačelnik, a  projekt ledeničke knjižne stanice samo je jedan od gradskih prioriteta razvoja novljanskog zaleđa, koji je uz ostale projekte uspješno realiziran. Knjižnu stanicu i sve buduće korisnike blagoslovio je vlč. Matija Žugaj.

 LEDENICE

Na svečanosti otvaranja knjižne stanice Barbara Kalanj Butković kazala je da joj je posebno drago da na blagdan ledeničke zaštitnice Majke Božje od Karmela imaju ovako lijepu prigodu te je zahvalila na predanom trudu Ledeničanima, a posebno je izdvojila supružnike Grgurić koji su zahvaljujući svom entuzijazmu brižno i marljivo popisali svu građu ledeničke knjižnice.

-Zahvaljujući njima poznato nam je da vaš fond sadrži oko dvije tisuće jedinica knjižnične građe te su prema Zakonu o knjižnicama stvoreni preduvjeti za formiranje knjižnične stanice koja bi bila otvorena najmanje pet sati tjedno. Od sada o stručnoj obradi knjiga i poslovanju brinut će Narodna čitaonica i knjižnica Novi Vinodolski te će poslovanje ove knjižnične stanice biti profesionalno – kazala je prof. Kalanj Butković.

Zahvalila je Mjesnom odboru Ledenice na čelu s predsjednikom Igorom Uremovićem što su ustrajali na inicijativi o ponovnom pokretanju knjižnice. Također, zahvalila je volonterima Oliveru, Dinu, Mileni i ostalima koji su kolegici Bojani i njoj pomogli oko uređenja samih prostorija knjižnice.

– Također ne smijemo zaboraviti ni Grad Novi Vinodolski koji je podupro ovu inicijativu i koji će u budućnosti skrbiti o potrebama ove knjižnične stanice. Ledenice to zaslužuju, jer one su pravi biser našega zaleđa. Bogata povijest iščitava se već u Vinodolskom zakonu gdje se Ledenice navode kao supotpisnik istoga, a današnja Gradina još uvijek priča o strateškom mjestu, frankopanskom gradu i ključu Vinodola što su Ledenice kroz povijest i bile. Sigurno nije ni čudo da je upravo August Šenoa našao stvaralačku zamisao za svoju Kuginu kuću – istakla je dalje Barbara Kalanj Butković.

Knjižnice su oduvijek bile mjesto susreta, razmijene naprednih misli i ideja, informacijsko središte te nositelj formalnog i cjeloživotnog obrazovanja, kazala je dalje ravnateljica knjižnice obraćajući se Ledeničanima, izrazivši uvjerenje da će njihova knjižnična stanica postati srce mjesta. – Mi knjižničari dužni smo formirati i brinuti za jednu specifičnu zbirku unutar knjižnice, to je tzv. Zavičajna zbirka, stoga koristim ovu prigodu i pozivam vas da zavirite u svoje kućne arhive i da zajednički  na jednom mjestu u knjižnici formiramo ledeničku zbirku. Ta zbirka je posebna upravo zbog svoga sadržaja jer u nju spada sve što se odnosi na  vaš kraj Ledenice. Kako bismo upravo na temelju te građe mogli pratiti povijesni, gospodarski i kulturni razvitak te kako bismo i promovirali ovaj kraj – rekla je Barbara Kalanj Butković.

Knjižnica, koja ima oko dvjestotinjak kvadrata prostora, počet će službeno s radom u rujnu. Opremljena je računalom i značajnim knjižnim fondom.

Skip to content