Novosti


RAZGOVOR S IGOROM UREMOVIĆEM, DIREKTOROM KTD VODOVODA ŽRNOVNICA NOVI VINODOLSKI

ODLUKAMA VLADE RH OD 1. TRAVNJA VEĆE CIJENE VODE ZA 11 POSTO KORISNICIMA KTD VODOVODA ŽRNOVNICA

 

Od 1. travnja cijena vode za sve korisnike povećava se za 11 posto odnosno 1,5 kuna po kubičnom metru potrošene vode, u što je uračunato i povećanje PDV-a s 10 na 13 posto od 1. siječnja ove godine. Oba povećanja odnose se na odluke Vlade Republike Hrvatske  i primjenjuju se na čitavom području RH.

– Znači, svi isporučitelji vode u RH dužni su korigirati cijene vode u skladu s tim odlukama – ističe Igor Uremović, direktor Komunalnog trgovačkog društva Vodovod Žrnovnica Novi Vinodolski.

zeljak188

Prema tome, računi građanstvu i gospodarstvu bit će za travanj mjesec uvećani za 1,5 kunu po potrošenom kubnom metru vode, što se odnosi na naknadu za korištenje voda. Riječ je o parafiskalnom prihodu. Strukturu cijene vode u Vodovodu Žrnovnica čine varijabilni dio, u kojemu je cijena po potrošenom kubiku vode 5,65 kuna i fiksnog dijela od 30 kuna bez PDV-a. PDV je 13 posto i  odnosi se na fiksni i varijabilni dio. Naknade za korištenje voda i naknadu za zaštitu voda, prihod Hrvatskih voda i naknada za razvoj  prihod Vodovoda Žrnovnica, izuzete su od PDV-a. Svaka naknada Hrvatskih voda iznosi po 1,35 kuna po potrošenom kubiku vode, a od 1. travnja naknada za korištenje voda se povećava na 2,85 kuna po utrošenom kubiku vode.

Naknada za razvoj na području Grada Novog Vinodolskog i Vinodolske općine u zimskim mjesecima je 1,5 kunu, a u ljetnim 2,50 kuna  po kubiku vode.

– Vodovodu Žrnovnica od ukupne bruto cijene vode pripada 43 posto, a sve ostalo je prihod Republike Hrvatske i Hrvatskih voda. Svoje  cijene Vodovod Žrnovnica nije povećavao, već se sada usklađuje s odlukama Vlade RH – kaže direktor Vodovoda Žrnovnica.

zeljak187

Sukladno Zakonu o vodama svi isporučitelji vodnih usluga bili su dužni do 31. prosinca 2013. godine iz osnovnih  vodnih djelatnosti isključiti sve ostale komunalne djelatnosti (sporedne djelatnosti),  po tom zakonskom usklađenju KTD Vodovod Žrnovnica je preuzeo odvodnju od KTD Ivanja ugovorom o podjeli s preuzimanjem od 31. sprosinca 2013. godine. Tako sada uz vodoopskrbu Vodovod Žrnovnica obavlja i djelatnost odvodnje na području Grada Novog Vinodolskog i Vinodolske općine te su naši korisnici, kaže dalje direktor Uremović, počeli dobivati jedinstvene račune za usluge vodoopskrbe i odvodnje. Cijena odvodnje ostala je ista. Grad Crikvenica, jedan od suvlasnika KTD Vodovoda Žrnovnice, je osnovao zasebnu tvrtku za obavljanje usluga javne odvodnje.

Vezano za planove, zajedno s Hrvatskim vodama osnovan je projektni tim čiji je zadatak sagledavanje kompletnog sustava i potreba ulaganja u odvodnju, a po završetku projekti će biti aplicirani za sredstva iz EU fondova. – Prostora za investicije u odvodnji ima mnogo više nego u vodoopskrbi i naš je zadatak da aktivno pristupimo pripremama i budućoj realizaciji istog. To su, prije svega, pročišćač za Grad Novi Vinodolski, odvodnja u Klenovici, Povilama, pročišćač za otpadne vode u Vinodolskoj općini, nastavak investicije u zapadnom dijelu općine  te proširenje kolektorske mreže u Bribiru. Uskoro će biti formiran i projektni tim za vodoopskrbu, gdje će biti obuhvaćen kompletan sustav vodopskrbe cijelog područja  obuhvata KTD Vodovoda Žrnovnica, koji će osim nove mreže, obuhvaćati i sanaciju postojeće na mjestima gdje je to potrebno. Jako bitan projekt je nastavak izgradnje transportnog cjevovoda od Novog Vinodolskog do Dramlja, zatim zaštita izvorišta  u novljanskoj Žrnovnici, na način da se izvorište zaštiti zatvorenim sustavom odvodnje s kojim bi se u slučaju bilo kakve havarije na državnoj cesti D8 onemogućio prodor onečišćenja do samog izvorišta. U tijeku je izrada projektne dokumentacije za vodifikaciju naselja Breze, gdje bi vodosprema, koja bi snabdijevala  Breze, imala mogućnost dogradnje s još jednom komorom u drugoj fazi, tako da bi u drugoj fazi mogli opskrbljivati vodom kompletnu Bribirsku šumu, gdje ima oko tisuću vikendica. Direktiva EU  je da se do 2020. godine sva mjesta u kojima živi više od pedeset stanovnika  moraju vodificirati i sve te projekte ćemo usmjeravati prema fondovima EU i cilj nam je da sa što manjim vlastitim udjelom sredstava realiziramo te investicije. 

Direktor Igor Uremović je rekao da jeVodovod Žrnovnica započeo i realizirao aktivnosti glede iskorištenja  obnovljivih izvora energije te je na krovu upravne zgrade na površini od 4.300 četvornih metara instalirana jedna od najvećih krovnih solarnih elektrana u RH, snage 300 kilovata. – Imamo namjeru širiti aktivnost po pitanju solarnih krovnih elektrana na petnaestak objekata u vlasništvu Vodovoda, snage 30 kilovata svaka. U planu su i dvije mini hidroelektrane na izvorištu Žrnovnice koje su uvrštene u prostorne planove Primorsko – goranske županije i Grada Novog Vinodolskog – zaključio je direktor KTD Vodovoda Žrnovnica Igor Uremović.

Skip to content