Novosti


Redovna godišnja skupština Udruge prijatelja grožđa i vina „Ružica Vinodola“

U Vinskoj kući „Pavlomir“ u Novom Vinodolskom održana je Redovna godišnja skupština Udruge prijatelja grožđa i vina „Ružica Vinodola“ iz Novog Vinodolskog. Udruga okuplja vinare, ali i prijatelje dobre vinske kapljice iz Novog, Crikvenice, Vinodola pa sve do Opatije.

Prije početka skupštine održano je predavanje na temu Osnove sommelierstva. Dvosatno zanimljivo predavanje koje je vodila Lucija Matijević – istaknuti Hrvatski sommelier, članovi udruge pratili su sa velikim zanimanjem.

Na skupštini su podneseni izvještaji o aktivnostima udruge koji se sastoje od unapređenja vinarstva i vinogradarstva. Udruga gaji tradicionalno obilježavanje blagdana vina povodom Vincekova i Martinja. Svake godine organizira ocjenjivanje vina vinara amatera na koje se svake godine preda tridesetak uzoraka koji iz godine u  godinu dobivaju sve bolje i bolje ocjene stručne komisije.

Udruga prati i Gradske manifestacije za vrijeme turističke sezone kao što su Okolotorno, Izložba vina, Fešta od kilometra, Novljanski gušti, Badnjak u Novom, a veliki suport daje pri organizaciji manifestacije Ružica Vinodola. Na Udrugu je naslonjena i jedna od manifestacija koja van sezone u Novi privuče najviše posjetitelja, a to je Zdravica Novoj godini.

Uz to Udruga brine i da njezini članovi budu zadovoljni, pa se svake godine organiziraju mali i veliki izlet, druženja uz bačvu u Pavlomiru, i Martinjska večera za članove udruge i njihove pratioce.

Plan i program rada udruge su izuzetno zahtjevni i od svakog člana iziskuju maksimalnu aktivnost tijekom cijele godine.

Na skupštini su podnesena Izvješća o radu, financijsko izvješće i izvješće Nadzornog odbora. Donesen je Plan rada i financijski plan udruge. Prezentirano je i precizno izvješće o ocjenjivanju vina vinara amatera koje je održano ove godine. Nakon konstruktivnih rasprava u kojima je iznesen niz prijedloga za poboljšanje rada udruge, izvješća i prijedlozi jednoglasno su prihvaćeni.

Kao i sve aktivnosti udruge, skupština je protekla u pozitivnom međusobnom uvažavanju i toleranciji članstva koje bi svaka udruga poželjela u svom sastavu. Udruga koja za članove ima veliki broj rukovodeće strukture svih razina na čije bi se iskustvo i znanje mogle nasloniti puno, puno veće institucije od udruge, ne mora brinuti za svoju opstojnost. Kad se tome pridoda da je zadnjih godina udruzi pristupilo i desetak članova mlađe generacije, ova udruga ima svjetlu budućnost.

Na kraju skupštine članovima su se na aktivnom radu zahvalili i pozvali ih da istim intenzitetom nastave dalje, Predsjednik udruge Željko Šostarić – Fumić i tajnik udruge Velibor Velo Topolovec.

Skip to content