Novosti


RUŽICA VINODOLA 2012. U NOVOM VINODOLSKOM OD 16. DO 18. KOLOVOZA

U Vinodolu i Novom Vinodolskom zabilježena je priča, prema usmenoj predaji, o običaju koji, navodno, seže u minula stoljeća, još u vrijeme vladavine hrvatske plemićke obitelji Frankopan. Prema toj priči, na završetku berbe, u vinogradu, među beračicama se birala Ružica, najljepša i najmarljivija djevojka. Berači bi je ovjenčali vinovom lozom i uz svirku starinskih narodnih glazbala, na čelu povorke odveli u grad. Posljednji put, navedeno je u zapisima, Ružicu su birali 1880. godine. Ovogodišnja Ružica Vinodola održat će se u Novom Vinodolskom od 16. do 18. u vinogradima Pavlomira i Starom gradu u Novom Vinodolskom. Za atraktivnu titulu Ružice Vinodola natjecat će se u vinogradarskim i vinarskim vještinama dvanaest mladih djevojaka s područja Vinodola, a najljepša i najvještija bit će u subotu navečer proglašena Ružicom Vinodola 2012.

 ruzice12

Od 19. stoljeća do danas puno se toga u Vinodolu promijenilo. Bolesti vinove loze, gospodarska kriza i ratovi učinili su svoje. Vinarstvo, koje je početkom i sredinom 19. stoljeća Vinodolcima bilo najvećim izvorom prihoda, do kraja 20. stoljeća gotovo je sasvim zamrlo. No, tijekom Domovinskog rata u Novi Vinodolski došli su prognani Vukovarci te su započeli s krčenjem zapuštenih površina i sadnjom novih vinograda te modernom proizvodnjom vina. Tijekom proteklih dvadesetak godina njihov je trud urodio plodom i danas je Vinarija Pavlomir respektabilna tvrtka koja proizvodi iz svojih35 hektaravinograda  kvalitetna vina. Vinodol se sve više okreće suvremenim globalnim trendovima u kulturi uživanja vina, a shodno tome, jača i svijest o vlastitoj predaji na tom polju.

Na tom tragu rodila se i ova fešta. Za njezin je predložak odabrana druga polovica 19. stoljeća – vrijeme u kojem se završetak berbe na području Vinodola, prema običaju, obilježavao skromnom zabavom obitelji i njezinih berača, i u kojem se, kako priča kaže, još uvijek na kraju berbe u vinogradu birala ružica. Moderna fešta Ružice Vinodola je osmišljena na tradiciji i modernim trendovima te na zabavan i zanimljiv način pokazuje turistima kulturno i povijesno bogatstvo Vinodola.  Na tragu nekadašnjeg izbora  Ružice osmišljene su igre za njihovo natjecanje u vinogradarskim i vinarskim vještinama. Tri dana Novi Vinodolski će živjeti u duhu Ružice Vinodola. Na gradskim trgovima una tragu ondašnjih sajmova osmišljena je ponuda suvremenih ekološki ili ručno izrađenih proizvoda. Osim toga, ponuđene su igre, glazba i ples tijekom ovih nekoliko dana. Ružica Vinodola suvremena je fešta, nadahnuta vinodolskom prošlošću.

Moderna fešta Ružica Vinodola započela je predstavljanjem kandidatkinja u Bribiru. Dvanaest mladih i lijepih djevojaka s područja Vinodola odmjerit će snage u snalažljivosti, brzini i umješnosti u vinogradarskim i vinarskim vještinama, a najljepša i najvještija bit će proglašena na završnoj priredbi u subotu, 18. kolovoza na Frankopanskom trgu u Novom Vinodolskom.

Za Ružicu Vinodola natjecat će se Jelena Pavletić iz Krasice, Arianna Čučuković iz Ledenica, Anđelka Dražić iz Bribira, Barbara Butković iz Povila, Ivona Stilin iz Selca, Iris Mrzljak iz Novog Vinodolskog, Manuela Vidović iz Novog Vinodolskog, Marta Petrović iz Donjeg Zagona, Margareta Uremović iz Ledenica, Antonija Klarić iz Drivenika, Lidija Baričević iz Donjeg Zagona i Sara Ivančić iz Novog Vinodolskog.

Organizatori suvremene fešte Ružica Vinodola su turističke zajednice Grada Novog Vinodolskog i Vinodolske općine, na čijim se povijesnim lokalitetima i odvijaju natjecanja, zabavni i gastronomski sadržaji.  

Skip to content