Novosti


RUŽICA VINODOLA 2014. JE MLADA BEČANKA SASKIA SCHEITZ

RUZ1

Ružica Vinodola 2014. je Saskia Scheitz, mlada 21- godišnja Austrijanka iz Beča, inače studentica dizajna, koja je pobijedila za pola boda prvu pratilju Ivanu Uremović. Lentu joj je, uz čestitke i veliki pljesak mnogobrojne publike, na pozornici na Frankopanskom trgu uručio gradonačelnik Novog Vinodolskog Oleg Butković, a cvijeće načelnik Vinodolske općine Ivica Crnić. Krunu je Saskiji uručila prošlogodišnja Ružica Doris Košćak.

RUZ2

Prva pratilja je Ivana Uremović, a druga pratilja je Sanja Pešćica. Po izboru sudaca najsimpa je Nika – Ana Mesaroš, a natjecateljicama je najsimpatičnija bila Vivienne Mudro, dok je po izboru stručnog žirija najsimpa bila Pamela Benčić. Sve Ružice su nagrađene vrijednim nagradama, a Saskia je dobila sedmodnevno krstarenje za dvije osobe od generalnog sponzora Katarina Line iz Opatije. “Krstarenje ću darovati roditeljima” – sretno je izjavila Saskia, odgovarajući voditelju Josi Krmpotiću, koji ju je upitao koga će povesti na krstarenje. Za ugodnu atmosferu tijekom trodnevnog natjecanja u Novom pobrinule su se klapa Cambi, Slavonske lole i novljanski bend Trend.

RUZ3

Izborom Ružice Vinodola 2014. završene su višednevne manifestacije i natjecanja, koja su se odvijala u kulturno – povijesnim ambijentima Vinodolske općine i Grada Novog Vinodolskog – u srednjevjekovnom kaštelu u Driveniku je bilo predstavljanje kandidatkinja za Ružicu, u vinogradima Pavlomira i Starom gradu u Novom Vinodolskom održana su natjecanja. Natjecanja iz vinogradarskih i vinarskih vještina su privukla brojnu publiku, koja je mlade djevojke – Ružice – bodrila.

RUZ4

Najatraktivije je bilo u vinogradima Pavlomira, gdje se, u sklopu “Noći vina” održalo prvo najtecanje za Ružicu i to ručno i nožno mašćenje grožđa i trčanje kroz vinograd. U Pavlomiru je predstavljena i Lokalna akcijska grupa – LAG Vinodol, koji je pomogao U organizaciji sredstvima iz EU fondova. Ružice su se predstavile i Novom Vinodolskom defileom po Korzu hrvatskih branitelja, uz pratnju mladića koji su nosili baklje. Natjecanja u Novom su održana na Precrikvi u Starom gradu, uz pratnju senjskog benda Arija, a na Frankopanskom trgu na završnoj večeri nastupili su bend Trend iz Novog Vinodolskog i Tamburaški sastav Slavonske lole, a na jednom uglu svirali su i pjevali Trio Crikvenica.

RUZ5

Za ovogodišnju Ružicu Vinodola natjecalo se 12 mladih djevojaka: Laura Kraljić iz Novog Vinodolskog, Nika – Ana Mesaroš iz Novog Vinodolskog, Saskia Scheitz, Austrija – Novi Vinodolski, Pamela Benić iz Drivenika, Jelena Komadina, Novi Vinodolski, Ivana Perić, Ivankovo, Sanja Pešćica, Kastav, Ella Antić, Selce, Vivilenne Mudro, Novi Vinodolski, Egle Katunar, Vrbnik, Ivana Uremović, Ledenice, Natalie Mudro, Novi Vinodolski.

RUZ6

Među brojnom publikom, u vinogradima Pavlomira bili su i ugledni gosti – Kolinda Grabar Kitarović, kandidatkinja za predsjednika Republike Hrvatske, Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ Kvarnera, gradonačelnici Bakra i Senja Tomislav Klarić i Darko Nekić drugi, a domaćini su im bili novljanski gradonačelnik Oleg Butković i načelnik Vinodolske općine Ivica Crnić.

pavlomir

Pjesma u podrumima Pavlomira

 

Inače, Novi Vinodolski je u dvije završne večeri bio prepun gostiju i turista, koji su mogli uživati u domaćim jelima koja su se pred njima spravljala, domaćim vinima, na sajmu na štandovima nudili su se med i proizvodi od meda, ekološki suveniri, keramika, suhomesnati proizvodi i drugo. Sav taj šušur upotpunjen je glazbom i svatko je mogao naći nešto za sebe, na terasama kafića, restoranima ili šetnjom po predivnim novljanskim trgovima i Korzu.

RUZ7

Publika prati natjecanje na Precrkivi

Ružica Vinodola održava se već jedanaest godina. Priča o Ružici nastala je iz legende vezane za vingradarske običaje u vrijeme berbe grožđa u Vinodolu, kada se na kraju berbe birala najljepša i najmarljivija djevojka – ružica- koju bi berači okitili vinovom lozom i grožđem i uz pjesmu i svirku pratili u grad.

Suvremena Ružica nastala je na legendi, ali dobila je i zabavni karakter te se uz zabavu i svirku održavaju natjecanja iz starih i novih vještina vezanih za vinogradstvo i vinarstvo, kako bi se turistima pokazala bogata tradicija na suvremeniji i zabavniji način.

ruz8

Na temelju te priče rekonstruirana je današnja Ružica Vinodola. Na tragu nekadašnjeg izbora Ružice osmišljene su igre za natjecanje Ružica, na tragu onodobnih sajmova osmišljena je ponuda suvremenih ekološki ili ručno izrađenih proizvoda. Na tragu starinskih oblika zabave, oslonjenih na domaća glazbala, vlastita grla o osobnu kreativnost, ponuđene su igre, glazba i ples tijekom ovih nekoliko dana. Ružica Vinodola suvremena je fešta nadahnuta vinodolskom prošlošću.

ruz10

Ružica Vinodola pokazala se kao izuzetno dobro pogođen projekt koji je odmah našao svoju publiku, jer radi se o novom, interesantnom turističkom proizvodu. Interesantan je prije svega stoga što prezentiramo jedan dio naše bogate tradicije i folklora turistima, ali i domicilnom stanovništvu.

ruz9

Turistička zajednica Vinodolske općine i Turistička zajednica grada Novi Vinodolski organizirale su 2013. godine jubilarni deseti put manifestaciju Ružicu Vinodola. Tim povodom organiziralo se natjecanje svih dosadašnjih pobjednica Ružice Vinodola i na taj način prošle smo godine izabrali i Ružicu Vinodola desetljeća! Natjecanje Ružice Vinodola desetljeća održavalo se u ozračju velikog jubileja 135 godina turizma u Novom Vinodolskom, te 15 godina vinarstva u Pavlomiru.

Skip to content