Novosti


S opremanjem kuhinje uvedeni dodatni riblji obroci za mališane dječjeg vrtića Fijolica

‘Ribu slatko jedem ja, da se mozak brzo razvija’ projekt je dječjeg vrtića Fijolica koji je osim opremanjem kuhinje rezultirao i uvođenjem dodatnih ribljih obroka.

Naime, radi se o projektu koji je uz administrativnu potporu Grada Novog Vinodolskog još u rujnu 2020. godine prijavljen na FLAG Natječaj za dodjelu potpore u okviru Mjere A.1.3. povećanje svijesti o nutritivnim vrijednostima ribe kod djece u vrtićima iz Lokalne strategije u ribarstvu 2014.-2020. FLAG-a Tunera, a za sufinanciranje je odobren u srpnju 2022. godine.

Osnovna svrha natječaja je povećanje potrošnje proizvoda ribarstva i akvakulture i stvaranje zdravih navika u prehrani od najranije dobi, kao i povećanje osviještenosti i informiranosti krajnjih potrošača o važnosti i dobrobiti konzumacije proizvoda ribarstva i akvakulture na području FLAG-a TUNERA.

S obzirom da je  raznovrsna i uravnotežena prehrana od velike važnosti za djecu kako bi pravilno rasla i razvijala se, dječji vrtić Fijolica uključio se u ovu inicijativu.

Projektom je nabavljena oprema za pripremu hrane s ciljem poboljšanja uvjeta za pripremu proizvoda ribarstva i akvakulture, a prvenstveno zdravija priprema namirnica. Kvalitetnijom pripremom obroka smanjit će se gubitak do 25 % na skupljanju i isušivanju namirnica u odnosu na klasično kuhanje i pečenje, što će osigurati zadržavanje nutritivnih svojstava proizvoda ribarstva i akvakulture. Također, predmetnim ulaganjem broj ribljih jela za djecu povećao se s četiri na šest jela mjesečno,  čime se direktno utječe na povećanje svijesti o važnosti ribe u prehrani i njenim nutritivnim vrijednostima te promjeni prehrambenih navika u djece.

U okviru projekta,  na lokaciji Dječjeg vrtića FIJOLICA za zaposlenike Dječjeg vrtića FIJOLICA provedena je i edukacija osoblja, a nove obroke mališani su već prihvatili i uživaju u jelima poput složenca od oslića, pržene srdele, domaćeg namaza od tune i drugih.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Vrijednost ulaganja u opremanje kuhinje vrtića iznosi 9.953 eura, a ukupan iznos javne potpore iznosi 9.405,24 eura, što je i 100% sveukupnih prihvatljivih troškova.

Skip to content