Novosti


SIMBOLIČNIM POČETKOM REZIDBE VINOVE LOZE NA BLAGDAN SV. VINKA ZAPOČELA NOVA VINOGRADARSKA GODINA U VINOGRADIMA PAVLOMIRA

P1220294

Na blagdan sv. Vinka – 22. siječnja – u vinogradima Vinarije Pavlomir u Novljanskom polju blagoslovom vinograda i vinara te simboličnim početkom rezidbe vinove loze, uz mnoštvo prijatelja i gostiju, započela je, uz pjesmu i svirku, nova vinogradarska godina. Nazočne je pozdravio direktor Vinarije Pavlomir Miroslav Palinkaš, kazavši da se nada da će i ova poslovna godina za Pavlomir biti uspješna, kao što je bila  prethodna te da očekuje dobar urod grožđa i proizvodnju kvalitetnih vina. Najavio je završetak poslovnog objekta vinarije tijekom ove godine, za što je projekt kandidiran za bespovratna sredstva iz europskih fondova. Nakon simboličnog čina u vinogradima nazočni su u vinskom podrumu i u prostoru oko njega kušali mlada vina iz prošlogodišnje berbe te domaće gastro delicije.

P1220304

Trsovi grožđa bili su okićeni kobasicom, kulenom i slnaninom, kako bi, prema starom vjerovanju, grozdovi bili dugački, debeli te da vino bolje klizi niz grlo. Vinograde i vinogradare te sve nazočne blagoslovio je bribirski župnik vlč. Nikola Gajić, nakon čega su zamjenik župana Primorsko – goranske županije Petar Mamula i zamjenik gradonačelnika Grada Novog Vinodolskog Velimir Piškulić zalili lozu s vinom. Rezidbu je započeo vinogradar Dinko Palinkaš.

P1220313

U Pavlomiru je pod vinogradima trideset hektara, raznih sorti grožđa – chardonnaya, caberneta sauvignova, žlahtine, pinota bijelog, muškata žutog i frankovke. Godišnje se proizvede oko sto tisuća litara visoko kvalitetnih vina, od kojih mnoga nose zlatne i srebrne medalje za kvalitetu. U Vinariji Pavlomir proizvodi se i vrhunski pjenušac “1288”, koji nosi naziv po godini potpisivanja Vinodolskog zakona u Novom Vinodolskom.

Vincekovo je nastavljeno uz pjesmu i svirku članova Udruge prijatelja grožđa i vina Ružica Vinodola iz Novog Vinodolskog.

 

Skip to content