Novosti


Srušeno stablo alepskog bora u parku

U lipnju je KTD IVANJ d.o.o., uz podršku Grada Novog Vinodolskog, naručio Ocjenu sigurnosti od izvaljivanja stabla alepskog bora na lokalitetu Šetnica dr. Franje Tuđmana, uz provjeru dijagnostičkim instrumentom rezistografom te preporuku mjera sanacije.
S obzirom na rezultate ispitivanja i analizu kontinuirane fotodokumentacije stablo se smatralo visoko rizičnim. Očuvati se moglo jedino uz izvođenje potpore koja bi se trebala nalaziti na samom početku krošnje. Iz IVANJ-a su kazali kako se nije odlučilo za tu soluciju zbog straha od neizdržavanja potpore za vrijeme jakih bura te bi ta potpora sprječavala prolazak vatrogasnih i vozila hitne službe koja u svakom trenutku moraju Šetnicom imati slobodan prolaz.
Nakon što se stablo srušilo, unatoč tome što je deblo zdravo, vidljivo je bilo kako je korijen bio gotovo u potpunosti truo. Zbog straha za ljudske živote, moralo se srušiti.
Terensku izmjenu, analizu rezultata izmjere i preporuku mjera sanacije izradili su Goran Huljenić, magistar inženjer urbanog šumarstva, zaštite prirode i okoliša te Andrija Majić, magistar inženjer urbanog šumarstva, zaštite prirode i okoliša iz Urbani šumari d.o.o.
Skip to content