Novosti


Svečano potpisani Povelja i Sporazum o prijateljstvu s Gradom Breclavom

U sklopu održavanja kulturne manifestacije – 14. Susreta kulturno umjetničkih društava „More i ravnica“ svečano su potpisani Povelja i Sporazum o prijateljstvu između Grada Novog Vinodolskog i Grada Breclava iz Republike Češke. Inicijativa je to koja je započela 2018. godine, a delegacija Grada Novog Vinodolskog je u sklopu priprema na sklapanju prijateljstva dva puta posjetila Breclav za vrijeme proslave njihovog Dana Grada. Sam čin potpisivanja povelje i sporazuma u dva navrata odgađala je pojava pandemije bolesti COVID-19.

Na svečanosti svojim potpisima i službeno su potvrdili uspostavu prijateljskih odnosa gradonačelnici Tomislav Cvitković i Svatopluk Peček, čime se obvezuju poticati kulturne, društvene i gospodarske razmjene među građanima dvaju grada te razvijati postojeće osjećaje obostranog poštovanja, solidarnosti i prijateljstva.

Češki Grad Breclav smješten je u regiji Južna Moravska u neposrednoj blizini granice s Republikom Austrijom i Slovačkom. Ima oko 24.000 stanovnika. U zapisima povjesničara zabilježeno je da je prije gotovo pola tisućljeća nekoliko stotina hrvatskih obitelji (kasnije poznatiji kao tzv. Moravski Hrvati) u bijegu pred Turcima izbjeglo na prostor Južne Moravske. Pretpostavlja se da se radi o Hrvatima iz Krmpota. Danas njihovi potomci žive u mjestima Charvatska Nova Ves (Hrvatsko Novo Selo) i Postorna.

 

Skip to content