Novosti


SVEČANOM AKADEMIJOM OBILJEŽENA 70 GODINA OSLOBOĐENJA NOVOG VINODOLSKOG, CRIKVENICE I VINODOLSKE OPĆINE

Svečanom akademijom, što je održana u Domu kulture u Novom Vinodolskom obilježana je 70 obljetnica oslobođenja Novog Vinodolskog, Crikvenice i Vinodola. Obilježavanje velike obljetnice zajedno su organizirali Udruga antifašističkih boraca i antifašista Grada Crikvenice, Grada Novi Vinodolski i Vinodolske općine, Grad Novi Vinodolski, Grad Crikvenica i Vinodolska općina. Novi Vinodolski oslobođen je 14. travnja 1945. godine, a Crikvenica i Vinodol 15. i 16. travnja 1945. godine.

akad1

Skup je pozdravio i svima zaželio dobrodošlicu novljanski gradonačelnik Oleg Butković, koji je istaknuo “da narod koji zaboravlja svoju prošlost, ponavlja svoje tragedije” te da iako ne treba stalno živjeti u prošlosti, ne treba se njome svakodnevno baviti i ne treba biti opterećen njome, ali s vremena na vrijeme, pogotovo u ovakvim prilikama, potrebno se sjetiti svih onih veličanstvenih trenutaka naše prošlosti, svih onih pojedinaca kroz godine i stoljeća koji su čuvali hrvatski identitet.

– Poznavajući ono što se događalo u prošlosti znat ćemo se bolje nositi sa sadašnjošću i znat ćemo bolje savladati sve one prepreke i izazove koji nas čekaju u budućnosti. Hrvatski je narod kroz sva ova stoljeća i godine čuvao svoj identitet i ono što se događalo u Drugom svjetskom ratu, pa do pobjede u Domovinskom ratu, što je postalo temelj i razvoju ideje o hrvatskoj samostalnosti. Nepobitna je činjenica da je Hrvatska u Drugom svjetskom ratu bila na pravoj strani, da su Hrvatska i hrvatski narod  bili na pobjedničkoj strani i da je ta pobjeda pridonijela i kasnije razvoju ideje i svemu što se događalo u 90-tim godinama prošlog stoljeća, hrvatskoj samostalnosti koju su Hrvati stoljećima čekali – rekao je Oleg Butković, prisjećajući se svih naših djedova, očeva koji su dali živote za Hrvatsku te prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, pod čijim je vodstvom hrvatski narod ostvario samostalnost, a koji je bio sudionik Drugog svjetskog rata. Hrvatska je samostalna država, skoro dvije godine u Europskoj je uniji, koja je naša realnost, naša budućnost, Europa koja je utemeljena na antifašizmu. Stoga je zadaća lokalne samouprave, a i državne vlasti poštivati sve ono pozitivno u hrvatskoj prošlosti, ali i osuditi sve negativne pojave koje nam štete- zaključio je gradonačelnik Oleg Butković, koji je istaknuo jako dobru suradnju s Udrugom antifašističkih boraca i udrugama iz Domovinskog rata.

akad2

Akademik dr. sc. Petar Strčić kazao je da su svoje slobodarske osjećaje Vinodolci odmah iskazali početkom II. svjetskog rata u njihovu okupiranom zavičaju, odbijajući doslovce i odmah i javno u travnju veoma oštro ustaše kao antihrvatske nacifašističke  i okupatorove kvislinge.

– Slobodarski značaj i značenje Vinodolaca nisu nešto novo u II. svjetskom ratu. Oni su odavno poznati ne samo iz višestoljetnih priča i legendi, već i iz pisanih vrela. A među njima ima i službenih dokumenata na njihovu, dakle hrvatskome jeziku i glagoljskom pismu, pa i iz feudalnog srednjega vijeka, kao što je jedan od najčuvenijih svojevrsnih hrvatskih zakona za dio Kvarnerskog primorja, nastao 1288. godine u Novom, a na otvoreni način govori o slobodarskom karakteru puka.(…)To stalno slobodarstvo očuvalo se i u Vinodolu čak i veoma teškom oslobodilačkom borbom u II. svjetskom ratu i to već od samoga početka rata 1941. godine protiv stranih okupatora te domaćih i stranih kvislinga. (…) U cijelome stravičnom II. svjetskom ratu sve do kapitulacije nacističke Njemačke 9. svibnja 1945. godine i u Vinodolu je za slobodu poginulo veoma mnogo slobodarskih boraca kao ratnika, ali i mnogo neboraca, pa tako i djece, žena i staraca; dio njih i u koncentracijskik logorima smrti i u zapadnoj Hrvatskoj – istaknuo je akademik Strčić.

akad3

Predsjednica Udruge antifašističkih boraca i antifašista Zdenka Vukelić kazala je da je 22. lipnja 1941. godine jedan od najvažnijih datuma hrvatske povijesti, kada su se antifašisti – naši djedovi i očevi – digli protiv nepravde, ustali protiv tada jedne od najvećih i najjačih armija na svijetu, vojske koju je vodio Hitler. – No vođeni visokim idealima, načelima i ciljevima, ljubavi prema domovini naši su partizani na čelu s Titom ustali protiv i rekli ne – antifašizam je jači – fašizam neće proći. Četverogodišnja bitka je završila pobjedom dobra nad zlom, a Tito je bio vojskovođa koji je Hrvatskoj vratio Istru, Dalmaciju i otoke, stvorio pokret nesvrstanih, a ustavom iz 1974. omogućio da Hrvatska bude samostalna i slobodna – kazala je Zdenka Vukelić. Dalje je kazala da danas, kaad obilježavamo 70 obljetnicu od završetka II. svjetskog rata da se treba s tugom, ponosom i pijetetom prisjetiti svih žrtava naših djedova, očeva koji su dali svoje živote za Hrvatsku, Hrvatsku koju su u Domovinskom ratu obranili njihovi sinovi, unuci. Poručila je da  mlade generacije učimo povijesnim činjenicama te da se suprotstavimo politikama mržnje, netolerancije, izvrtanja povijesnih činjenica. Na ovom području nije bilo rušenja partizanskih spomenika. Zdenka Vukelić je zahvalila gradonačelniku Olegu Butkoviću i djelatnicima Gradske uprave na organizaciji ovog skupa te Gradu Crikvenici, Gradu Novom Vinodolskom i Vinodolskoj općini.

akadem7

– Slavimo sedamdeset godina od Drugoga svjetskog rata, slavimo sedamdeset godina oslobođenja i dvadeset godina Domovinskog rata i ponosno možemo reći da smo pobjednici i u jednom i u drugom ratu i nikada nismo bili agresori- kazao je Marijan Kalanj.  Nikada nismo otimali tuđe, ali znali smo i morali braniti svoja ognjišta od raznih osvajača.

– Ne smijemo vršiti usporedbu koji je rat za povijest Hrvatske važniji. Oba su važna, a nažalost oba krvlju plaćena, a pale su i nebrojene žrtve. (…) Što reći za Škabrnju, Vukovar i mnoge druge, neviđena mržnja, zloba, zločin, masakr nad nevinim ljudima, dogaađaji nezapamćeni i novijoj svjetskoj povijesti. Matić poljanu. Iz NOB-e je proizašlo 1300 narodnih heroja, a najviše ih je bilo iz Hrvatske 282. Danas su svi pokojni. S dubokim poštovanjem spominjem Toma Strizića, Jožu Skočilića, Vicka Antića, Nikolu Cara Crnog i Anku Pađen te Blaža Kalfatića i Milana Mataiju. (…) Svi dobronamjerni ljudi mogu ustvrditi samo jedno, borci iz NOB-e i borci iz Domovinskog rata naši su osloboditelji i naši pravi junaci. A borci Domovinskog rata, danas su garancija ovog što imamo stečenim velikim žrtvama da nam nitko to oduzeti neće. Prema njima se treba odnositi sa zahvalnošću, dužnim poštovanjem jer oni su to zaista i zaslužili – istaknuo je Marijan Kalanj.

akad5

Skup je pozdravio i čestitao obljetnicu Dinko Tamarut, predsjednik UABA Primorsko – goranske županije koji je rekao da prošlost ne smijemo zaboraviti, ali da se trebamo okrenuti budućnosti. Zahvalio je Olegu Butkoviću, Damiru Rukavini, Ivici Crniću i Zdenki Vukelić na organizaciji obilježavanja obljetnice te akademiku Petru Strčiću i Marijanu Kalanju na njihovim riječima. Čestike je uputio i dožupan Petar Mamula, koji je poručio da dužnosnici u tumačenju povijesnih činjenica bude oprezniji te pozvao sve da posjete spome dom u Lipi. – Budućnost je ono čemu treba ići – rekao je Petar Mamula.

U svečanom programu, koji je vodila prof. Barbara Kalanj Butković sudjelovali su Joso Butorac, sopilaši, Pučki pivači, učenice OŠ Ivana Mažuranića i učenice Glazbene škole iz Crikvenice.

akad8

U holu Doma kulture bila je postavljena izložba vezana za 70 godina oslobođenja Novog Vinodolskog.

Skip to content