Novosti


TOMISLAV CVITKOVIĆ – KLENOVICA KROČI PUTEM RAZVOJA

Klenovica, ribarsko i turističko mjesto posljednjih godina bilježi značajne  infrastrukturne investicije koje doprinose daljnjem razvoju mjesta u turističkom i gospodarskom smislu. Što Klenovica pruža mladim ljudima, koji se nakon završenih škola i fakulteta vraćaju u svoje mjesto, razgovarali smo s Tomislavom Cvitkovićem, mladim Klenovarom, koji se nakon završenog studija na kojem je stekao zvanje sveučilišni spacijalist ekonomije zaposlio u stručnim službama Grada Novog Vinodolskog, a živi u Klenovici.

zeljak185

– Posljednjih godina Klenovica se dosta razvila, najviše u turističkom i infrastrukturnom pogledu, za što je najzaslužniji Grad Novi Vinodolski, koji je uložio velika sredstva u uređenje mjesta, čistoću, uređenje plaža i zelenih površina, što će se nastaviti i u ovoj godini i sljedećih godina, unatoč sveopćoj financijskoj krizi i recesiji, koje utječu i na gradski proračun. Klenovica je proteklih godina povećala i svoje turističke kapacitete u privatnom smještaju i sve više je turista koji je biraju za svoj odmor budući da ima niz prednosti – čisto more, uređene plaže i apartmane, odlične restorane i turističke sadržaje, poput broda za turiste, tradicionalne ribarske fešte, uz domaće tamburaše. Turistima je posebno atraktivan doživljaj blagoslova barki i ribarskih brodova u luci na blagdan Sv. Margarete, zaštitnice mjesta.

zeljak183

Klenovica je obogaćena infrastrukturno javnom rasvjetom koja je spojila sve dijelove mjesta te novim lukobranom i uređenom rivom u sklopu izgradnje ribarske luke u Klenovici. Izgrađen je primarni lukobran, kao prva faza izgradnje prekrcajne ribarske luke sjevernog Jadrana, za što je najzaslužniji Grad Novi Vinodolski na čelu s gradonačelnikom Olegom Butkovićem. Nadamo se da će se realizirati i planirana gradnja sekundarnog lukobrana, što ipak ovisi o sredstvima resornog ministarstva i Grada Novog Vinodolskog i Primorsko – goranske županije.

zeljak182

Uz svoju osnovnu funkciju da je ribarskim brodovima, barkama domaćih ribara i mještana zaštita je od lošeg vremena, sve višđe je zanimljiv i turistima. Od davnina su Klenovari  poznati ribari. I danas se bave profesionalnim ribolovom a sada je to sigurna luka bitna za njihov opstanak. Nova riva i lukobran vizualno su uljepšali Klenovicu, koja je postala atraktivno ribarsko i turističko mjesto. Značajno je i uređenje Jadranske magistrale od Novog do Kozice, pri čemu su uređeni istočni i zapadni ulazi u Klenovicu, na kojima je i javna rasvjeta, što je poboljšalo kvalitetu življenja stanovnika u svim naseljima Klenovice. 

Govoreći dalje o svom mjestu, Tomislav Cvitković ističe da je Grad Novi Vinodolski pomogao i uređenje Kluba mladih pri crkvi sv. Margarete, u kojemu se mladi Klenovari druže. – Taj klub mnogo znači za provođenje slobodnog vremena mladih, kojima je na raspolaganju pikado, stolni tenis, stolni nogomet, bilijar, kako ne bi takvu vrstu sadrzaja morali tražit izvan svog mjesta.

zeljak186

Među najznačajnije prioritete i planove Tomislav Cvitković je istaknuo projekt izgradnje druge faze lukobrana, što je Grad Novi Vinodolski stavio u svoj proračun za 2014. godinu, no realizacija će ovisiti o sredstvima države i Županije. U planu je izgradnja kanalizacije u Klenovici, što će se za sredstva kandidirati iz europskih fondova. Trenutno se izrađuje dokumentacija. Kanalizacija će također bitno poboljšati kvalitetu življenja u mjestu.

U planu je i uređenje nekih ulica, uređenje prilaza groblju, hortikulturno uređenje i, što je vrlo značajno, uređenje stare škole, koja je glavni prostor u mjestu za održavanje različitih skupova, zabava, maškara, a u njoj bi djelovao i mjesni odbor. Predviđeno je i ulaganje u sportske terene putem Zavičajne udruge Klenovica, u kojoj je Cvitković tajnik. Cvitković se, kao i gotovo svi Klanovari, zalaže za ostanak poštanskog ureda u Klenovici, koja nema ni jednu poslovnicu banke niti bankomata.

– Šteta bi bila da se ugasi poštanski ured u Klenovici u kojoj živi dosta umirovljenika koji račune plaćaju u pošti, i nije im jednostavno iste i slične poslove obavljati u susjednim gradovima. Tu je i problem snabdijevanje tijekom zimskih mjeseci. I ljeti su problemi u snabdijevanju evidentni budući da postojeća trgovina u mjestu ne može zadovoljiti potrebe mnogih vikendaša, mještana i turista.

Skip to content