Novosti


Tunere u Povilama kao svjedok prošlosti

Obalu naselja Povile ovoga će ljeta krasiti nove ‘tunere’, postavljene u okviru projekta Izgradnja tunera u Povilama. Projekt je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo putem FLAG Natječaja za dodjelu potpore u okviru Mjere B.1.2. Tunere.

Višestoljetna tradicija i jedinstveni način izlova tune na Sjevernom Jadranu trajno su obilježili život na Kvarneru, pa tako i obalnih naselja grada Novog Vinodolskog – Povile i Klenovicu.

Na području naselja Povile u povijesti su postojale dvije ‘tunere’. Naime, danas se izraz ‘tunera’ koristi za promatračnicu, odnosno visoke drvene ljestve, pozicionirane na obali mora, s koje su ribari promatrali kretanje riba – tuna. Međutim,  te ljestve nazivaju se stražom, čekom ili promatračnicom, a ‘tunera’ je zapravo naziv za mrežu za lov tuna.

Iako je tunolov danas moderniziran i više nije zastupljen kao gospodarska djelatnost u ovome kraju, značajan broj lokalnog stanovništva bavi se ribarenjem, škamparenjem, ali i ugostiteljstvom s kojim je tradicija bavljenja ribarstvom ipak isprepletena. Povile su stoga itekako prepoznate na gastro karti Kvarnera, mjesto je to gdje možete uživati u najkvalitetnijim i najbolje pripremljenim ribljim jelima.

Za provedbu ovog projekta odobreno je 42.949 eura što je i ukupna vrijednost projekta. Danas ove dvije promatračnice postavljene na rtu Sveta Magdalena i plaži Puntica svjedoče o tim prošlim vremenima i najvažnijoj gospodarskoj djelatnosti u povijesti ovoga kraja  te čuvaju uspomenu na ribarstvenu baštinu i doprinose prepoznatljivom amblemu ribarstvenog područja obuhvaćenog LAGUR-om Tunera.

 

 

Skip to content