Novosti


TURISTIČKI PROMET U LIPNJU ZADOVOLJVAJUĆI, SRPANJ NIJE DAO OČEKIVANE REZULTATE

motiv3

 

S turističkim prometom tijekom mjeseca lipnja smo zadovoljni, no, nažalost, početak srpnja nije dao očekivane rezultate, jer smo u prosjeku osam do devet posto lošiji. Nadamo se da će se vremenske prilike popraviti te da će rujan, odnosno posezona, nadoknaditi zaostatke iz početka srpnja – prokometirao je turistički promet na Novljanskoj rivijeri u mjesecu srpnju  direktor Turistčkog ureda Vladimir Butković.

Dugotrajna kiša i loše vrijeme tijekom srpnja, što se smjenjivalo s velikim vrućinama, nije dalo očekivane rezutate u turističkom prometu. No, centar Novog Vinodolskog pun je turista koji u oblačne i kišne dane vrijeme krate obilaskom grada, muzeja, galerije ili, pak, na nekoj od terasa.

mot1 

U predsezonskom lipnju je boravilo 12 367 turista ili 19 posto više nego lani, od toga stranih turista (10 248) je bilo 34 posto više, dok je domaćih gostiju u lipnju  (2 119) evidentirano 23 posto manje. Ostvareno je ukupno šezdeset tisuća noćenja ili 24 posto više nego lani. Domaći gosti su ‘podbaciili’ – ostvarili su nešto više od devet tisuća noćenja ili 14 posto manje nego lani, dok su strani gosti zabilježili 51 tisuću noćenja ili 34 posto više od lanjskog lipnja.

Po vrstama smještaja najviše gostiju noćilo je u hotelima – čak 31 posto više nego lani, zatim slijedi privatni msještaj s porastom od 27 posto, kampovi s  40 posto više, dok su odmarališta i ostali smještaj imali manje devet posto noćenja.

Najbrojniji su bili Česi, kojih se odmaralo 2 599 ili  62 posto više, zatim slijede Nijemci s 2 217 gostiju  ili 35 posto više te Slovenci (731) s čak 83 posto više. I ostale zemlje bilježe porast – Italija 8, Austrija 13 posto, Mađarska 42 posto, Slovačka 66 posto, BiH 32 posto, Velika Britanija 6 posto, dok su manje imali Poljaci 12 posto, a Nizozemci 4. 

motiv2

Kao i svake godine, Turistička zajednica Grada Novog Vinodolskog, zajedno s Gradom Novim Vinodolskim, institucijama kulture i udrugama pripremila je raznovrstan i zanimljiv ljetni program, u kojem dominiraju kulturne i zabavne pripredbe – izložbe, koncerti, festivali klasične glazbe, glazbeno – poetske večri, zabavne večeri…, a zanimljiv je i sportski program, koji obiluje natjecanjima i turnirima, posebice u malom nogometu, jedriličarske regate i drugo. U srpnju je održan Međunarodni ljetni karneval, koji je okupio oko ptri tisuće maškara te više od pet tisuća gledatelčja. U kolovozu će bcentralni kulturno – zabavni događaj biti višednevna manifestacija Ružica Vinodola.

Zanimljivi su i sadržaji na plažama, osim plažne ponude tu su ljetno kino na plaži i otočiću sv. Marin, zabavne manifestacije te panoramske vožnje brodovima. Uz to, mnogi restorani i terase imaju svoje zabavne sadržaje, osim bogate gastro ponude. 

Skip to content