Novosti


U ČAST MAŽURANIĆU OSNOVNA ŠKOLA IVANA MAŽURANIĆA SLAVIT ĆE SVOJ DAN 14. LISTOPADA

Umjesto u lipnju, kako je dosad bilo, Osnovna škola Ivana Mažuranića iz Novog Vinodolskog će ubuduće obilježavati svoj Dan škole 14. listopada, na dan kada je ban Ivan Mažuranić prije 140 godina uveo obvezno školovanje za djevojčice i dječake te obvezu da svako mjesto mora imati osnovnu školu.  Naime, za banovanja hrvatskog bana, pjesnika, jezikoslovca, političara Ivana Mažuranića, Hrvatski je sabor prihvatio i stavio u opticaj Mažuranićev “Zakon od 14. listopada 1874. godine ob ustroju pučkih škola i preparandija za pučko učieljstvo u kraljevinah Hrvatskoj i Slavoniji”.

zeljak166

Ove godine Novi Vinodolski slavi 200. obljetnicu rođenja svojeg slavnog sugrađanina Ivana Mažuranića, a Osnovna škola Ivana Mažuranića aktivno se uključila u proslavu nizom programa i priredbi te je, proglašavajući 14. listopada Danom škole, odala veliko priznanje banu koji je za svojeg banovanja reformirao hrvatsko školstvo.

Učiteljsko vijeće Osnovne škole Ivana Mažuranića predložilo je Školskom odboru da Škola ubuduće slavi  Dan škole 14. listopada, što je i prihvaćeno – doznajemo od ravnatelja Borisa Turjaka, koji dodaje da sada slijedi izmjena službenih akata Škole.

Skip to content