Novosti


U DJEČJEM DOMU “BRAĆA MAŽURANIĆ” ODRŽAN DAN OTVORENIH VRATA

novi v d otv vrata 2015 30 9 6

U Dječjem domu “Braća Mažuranić” u Novom Vinodolskom održan je Dan otvorenih vrata i tom prigodom je predstavljen program poludnevnog boravka u domu. Dan otvorenih vrata održava se kako bi se održao kontinuitet informiranja potencijalnih korisnika o dostupnim uslugama te proširivanja spektra prilika za učvršćivanje veza s lokalnom zajednicom. Na zajedničkom druženju okuplio se četrdesetak gostiju iz grada i okolice – djece i odraslih, laika i stručnjaka.

novi v d otv vrata 2015 30 9 4

Na predstavljanju programa poludnevnog boravka za djecu školske dobi okupljenim stručnim radnicima iz škole i vrtića kao i predstavnicama gradske uprave odgojiteljica Sandra Bruketa predstavila je kolege koji rade u poludnevnom boravku te približila ciljeve, sadržaj aktivnosti i rezultate dosadašnjeg rada ove važne izvaninstitucionalne socijalne usluge. Istaknuto je da je namijenjena za pružanje pomoći i podrške svim obiteljima (i djeci i roditeljima) koje iz najrazličitijih razloga mogu zadesiti životne nedaće, krizne situacije i poteškoće, a koje za posljedicu imaju sužavanje kapaciteta roditelja da kroz kraće ili duže razdoblje djeci osiguraju sve uvjete potrebne za sigurno, bezbrižno i optimalno odrastanje. Poanta je u zaustavljanju nepoželjnih efekata ovakvih stanja i prevenciji produbljivanja njihovog štetnog djelovanja na razvoj djece. Osim obiteljima pogođenih siromaštvom, Dom je na raspolaganju jednoroditeljskim obiteljima, onima koje pogodi gubitak posla, bolest ili neka druga životna nedaća. Specifičnost novljanskog poludnevnog boravka je u tome da ne zatvara djeci vrata s početkom školskih praznika. Upravo suprotno – u tom razdoblju djecu se nastoji okupirati aktivnostima koje su im i zabavne i korisne, omogućiti im da iskuse konkretne koristi od odabira zdravih stilova života te im otkloniti pozornost s iskušenja “koja vrebaju na ulici”. Posjetitelji su dobili informaciju kakva je procedura uključivanja djece u poludnevni boravak te je podcrtana važnost učitelja kao prve karike u prepoznavanju potreba među djecom te informiranja i usmjeravanja roditelja kako i gdje mogu dobiti podršku. Od razvojnih planova naglašeno je da ovu socijalnu usluge Dom širi i na susjedno područje Ličko-senjske županije (Senj, Brinje, Otočac) gdje do sada nije bila dostupna. To su zajednice u kojima upravo učitelji i stručne službe škola ukazuju da postoji velika potreba za stručnim tretmanom koji će pružiti podršku obiteljima i spriječiti izdvajanje djece iz njihovog prirodnog okruženja – navedeno je u priopćenju za novinare.

novi v d otv vrata 2015 30 9 8

Uvodeći goste u program Dana otvorenih vrata, ravnateljica Doma Kristina Manestar, podsjetila je da se zdravlje i kreativnost jedne zajednice obnavlja kroz svaku novu generaciju njezine djece. Napreduju i rastu samo ona društva čije obitelji, zajednice i društvo u cjelini razumije i cijeni svoju djecu. Stoga se napori koje  Dom ulaže da se djeca zadrže u svojim obiteljima, da se osjećaju sigurno, da se potiče i njeguje  njihov razvoj mogu smatrati ključnim elementom doprinosu razvoja Novog Vinodolskog.

Nastavljena je tradicija da na Dan otvorenih vrata  djeca zajedno s odgajateljima ugošćuju svoje vršnjake i odrasle sugrađane te osmišljavaju zabavne aktivnosti kroz koje se druže i učvršćuju svoja prijateljstva. Tako su se  djeca natjecala u sportskim igrama te u kvizu znanja o Titanicu, a poslije su se svi zajedno počastili palačinkama koje su ispekla sama djeca. Lokalnoj je zajednici predstavljen rad “Udruge Capoeira Rijeka – Beira do Rio” koja je prikazala kako se igra Capoeira – poznata brazilska borilačka vještina. Time su ujedno otvoreni upisi za nove polaznike tečaja Capoeire u Novom Vinodolskom. Za upise se svi zainteresirani mogu javiti do 9. listopada na broj 051/245-682.

 

 

 

 

Skip to content