Novosti


U GRADSKOJ GALERIJI TURNAC IZLAŽE IVONA VRBANAC

U sklopu ovogodišnjeg izložbenog ciklusa u Gradskoj galeriji Turnac otvorena je izložba Sandre Vrbanac “isijana prašina sjećanja”.

“U Gradskoj galeriji Turnac u Novom Vinodolskom kreirana je crna kutija, odnosno prostorija unutar galerije sa crnim namještajem: stol, komoda, psiha itd., na kojima su bijelim šećerom u prahu ostavljeni otisci noninih osobnih predmeta koji su poslužili kao grafička  matrica: heklani stolnjak, čipkaste rukavice, filigranski broš, pleteni končani šal, češalj … zajedno sa fotografijama otisaka na zidovima.”- naveo je u katalogu izložbe likovni kritičar Berislav Valušek.

vrbanac1

– Mizanscenska i scenografska podloga koju nam je autorica dala vrlo je jasna i precizna, a nadasve poetična i nostalgična poruka za koju možda čak ni ne treba posebnog likovno – kritičarskog nadopisivanja, jer manje – više  svi mi možemo iz vlastitih blaženih sjećanja uskrsnuti svoje bake, none, nane, stare majke ili omame. Ono što u ovom projektu fascinira je gotovo drska jednostavnost, ali koja je toliko pregnantna likovnim i vizualnim uslojavanjima i značenjskom slojevitošću, da nas ostavlja ukočeno zatečenim – naveo je dalje Valušek.

 Ivona Vrbanac rođena je 1977. godine u Puli. Maturirala je na Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli, studirala je na Filozofskom fakultetu u Rijeci, odsjek likovne kulture, smjer Umjetnička grafika. Godine 2002. diplomirala je na Nuova Accademia di Belle Arti u MIlanu, smjer Grafički dizajn, u klasi prof. Angela Collele. Od 2004. bavi se multimedijalnim instalacijama & performansom i grafičkim dizajnom. Član je HDLUI, ULUPUH, HZSU. Izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja.

Skip to content