Novosti


U GRADSKOJ VIJEĆNICI NOVOG VINODOLSKOG SVEČANO OTVORENA LJETNA ŠKOLA LJUDSKIH PRAVA

lejtnašk2

U Gradskoj vijećnici Novog Vinodolskog, u kojoj je 1288. godine donesen Vinodolski zakon,  svečano je otvorena ovogodišnja, sedma po redu, Ljetna škola ljudskih prava koju pohađa 25 –ero studenata pravnih fakulteta u Osijeku, Splitu, Rijeci, Zagrebu, Mostaru i Podgorici. Školu je otvorio dekan Pravnog fakulteta u Rijeci Eduard Kunštek, koji je istaknuo značaj zaštite ljudskih prava, koja se u Hrvatskoj često krše.

ljetnašk6

Eduard Kunštek, dekan Pravnog fakulteta u Rijeci otvara Ljetnu školu za ljudska prava

 

– Vi ste pravnici. Često će vam na vrata dolaziti ljudi, kao što dolaze liječniku, sa svojim problemima i tegobama, vodite računa o etici. Trudite se, saznajte etički dio zaštite ljudskih prava – istaknuo je. Gradonačelnik Grada Novog Vinodolskog Oleg Butković, pozdravljajući sve nazočne istaknuo je da je Novi Vinodolski grad znanja, da je u njemu u 13. stoljeću donesen Vinodolski zakon koji je štitio ljudska prava, koji, primjerice, nije poznavao smrtnu kaznu, dao je prava ženama. Grad Novi Vinodolski je grad bogate kulturne i povijesne tradicije. U njemu je rođen i hrvatski ban Ivan Mažuranić.

ljetnašk5

Gradonačelnik Oleg Butković i Štefica Stažnik

 

 

– Ljetna škola ljudskih prava tradicionalno se  održava u Novom, koji je po njoj postao prepoznatljiv u H4rvatskoj. Tu djeluje Centar za ljudska prava, ranije Institut za ljudska prava, organizator s Gradom i Pravnim fakultetom u Rijeci Ljetne škole ljudskih prava.

ljtnašk4

Pozdravljajući sudionike skupa Štefica Stažnik, zastupnica Vlade RH pred Europskim sudom za ljudska prava u Strassbourgu kazala je da treba učiti o Konvenciji o ljudskim pravima, jer se o njoj ne zna puno u RH. – Ova škola je značajna zato što pokazuje kako naučiti neke osnove o konvenciji. Sudska praksa za ljudska prava u Strassbourgu je osnova za štićenje je ljudskih prava u Hrvatskoj. – Zato iskoristite što ste ovdje naučili kao mladi pravnici. Zadnjiih deset godina slušamo da sudski postupci u Hrvatskoj traju predugo, a traju zato što se ne poznaje Konvencija za ljudska prava – kazala je Štefica Stažnik.

ljetnašk3

Gradonačelnik Oleg Butković

Svečano otvorenje uveličali su mladi novljanski sopilaši i ženska klapa Puntape. Otvorenju Ljetne škole ljudskih prava nazočni su bili predsjednik Županijskog suda Rijeka Veljko Miškulin, predsjednik Gradskog vijeća Neven Pavelić, bivši gradonačelnici Novog Zlatko Pavelić i Milorad Komadina i drugi.

Škola traje tjedan dana, a predavači su eminentni autoriteti s područja zaštite ljudskih prava iz Hrvatske i inozemstva.

ljetnašk1

Organizatori Ljetne škole su Grad Novi Vinodolski, Pravni fakultet u Rijeci i Hrvatski centar za ljudska prava Novi Vinodolski.

Nakon svečanog otvorenja odmah je nastavljen rad Škole i to predavanjem Štefice Stažnik – Postupak pred Europskim sudom za ljudska prava.

Skip to content