Novosti


U GRADSKOJ VIJEĆNICI ODRŽANO PREDAVANJE “PSIHOLOŠKI ASPEKTI SUOČAVANJA S TEŠKOM BOLEŠĆU”

Na temu “Psihološki aspekti suočavanja s teškom bolesti” U gradskoj vijećnici Novog Vinodolskog održano je predavanje koje su zajedno organizirali Udruga žena operiranih dojki “Nada” Rijeka i Grad Novi Vinodolski, a kojemu je bilo nazočno tridesetak žena.

PB190018

Skup je otvorila Maja Pilepić, pročelnica Upravnog odjela za opće poslove i društvene djelatnosti Grada Novog Vinodolskog, pozdravljajući sve nazočne te ističući značaj ovakvih predavanja na kojima se žene mogu upoznati sa nekim aspektima suočavanja s teškom zloćudnom bolesti – raka dojke te kolika je važnost psihološke podrške. Grad Novi Vinodolski i Udruga “Nada” s organiziranje ovakvih predavanja započeli su prošle godine, a ove se nastavljaju, kako bi se žene educirale o prevenciji i savjetima za dobivanje stručne pomoći kod suočavanja s teškom dijagnozom.  

PB190017

Dobrodošlicu su pjesmom zaželjele i članice novljanske ženske klape “Puntape”, potpomognute sa članicama bribirske ženske klape “Žurnada”.

– Psihološka pomoć može biti od iznimne važnosti – kazala je psihoterapeutkinja u Udruzi “Nada Vanja Ivović Fabijanić koja je održala predavanje “Psihološki aspekti suočavanja s teškom bolesti i važnost psihološke podrške”. Prije predavanja predstavila je rad udruge “Nada”, koja provodi razne aktivnosti, a u kojoj voloniraju četiri psihoterapeutkinje i još četiri koje su se nedavno priključile. Uz niz aktivnosti, psihoterapeutkinje svake srijede odlaze u bolnicu na razgovore sa operiranim ženama.

– Svake godine milijuni žena obolijevaju od raka dojke, a opet emocionalno je teško suočavanje s dijagnozom o raku dojke. Reakcije na to su različite – ljutnja, strah, napetost, tuga i ti se osjećaju smjenjuju iz dana u dan. Saznanje o oboljenju nije lako podijeliti s okolinom, no oboljeli bi trebali dopustiti onima koji ih vole da im pomognu i budu podrška – kazala je Vanja Ivović Fabijanić, ističući da se oboljeli mogu obratiti članicama Udruge “Nada, a ono što ne razumiju da pitaju svog onkologa ili medicinsko osoblje.

PB190010

– Usredotočite se na liječenje i oporavak, a probleme rješavajte dan po dan – poručila je psihoterapeutkinja, navodeći deset savjeta za dobivanje pomoći, od potpore obitelji, jasno izraženih potreba, pozitivnog stava, razumijevanja okoline do Udruge “Nada”, gdje su obučene volonterke za rad s novooboljelima i psihoterapeutkinje s osobnim iskustvom liječenja. “Ove će vas žene saslušati i podijeliti svoje iskustvo i znanje s vama. Uputite članove obitelji u svoju bolest i načine kako vam mogu pomoći. I najvažnije: Rak dojke je izlječiv!” – navedeno je u letku udruge “Nada”, u kojemu je također istaknuto koliko je važna pomoć obitelji te navedeni savjeti za članove obitelji oboljelih od raka dojke.

Zanimljivo i predavanje održala je psihologinja Ivona Topić, na temu “Sve je lakše kada se voli!”, govoreći o partnerskim odnosima, u kojima bi, kako je istakla, trebao prevladavati pozitivan odnos, čime bi se oboljeli mogli lakše nositi s teškom bolesti, a Daniela Šimić – Baniček, psihoterapeutkinja, pročitala je “Priču o školjci”, kazavši: “Nada je nešto što nas pokreće”.

U raspravi je sudjelovalo nekoliko žena koje su istakle svoja iskustva u suočavanju s teškom dijagnozom.

Skip to content