Novosti


U GRADSKOJ VIJEĆNICI PREDSTAVLJEN PROJEKT “NEKA SE LOKALNI GLASOVI ČUJU”

Regionalni centar za mlade nositelj je projekta “Neka se lokalni glasovi čuju”, koji je financiran sredstvima iz pretpristupnih fondova Europske unije.

U novljanskoj Gradskoj vijećnici predstavljen je projekt Reginalnog centra za mlade “Neka se lokalni glasovi čuju”, čiji je jedan od partnera i Primorsko – goranska županija, putem Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport. Planom realizacije Projekta u svibnju se provodi završni obilazak četrnaest gradova s područja Primorsko – goranske županije te se provodi anketa i održavaju javne tribine s predstavnicima mladih, udruga mladih, savjeta mladih i gradskih vlasti. Riječ je o regionalnom i europskom projektu, kojemu je cilj strateško planiranje razvojne politike mladih, odnosno cilj provedbe projekta je istraživanje života mladih u jednicima lokalne samouprave. U svakom gradu provest će se trideset anketa, koje će dati podatke o životu mladih – rekao je uvodno Zoran Stevanović iz Regionalnog centra za mlade PGŽ.

Skup je, uime domaćina – Grada Novog Vinodolskog – pozdravila Maja Pilepić, pročelnica Ureda Grada, koja je istakla da na području Grada djeluje četrdeset sportskih udruga te osam kulturnih institucija, koje okupljaju mlade. U raspravi Ana Jovanović, predsjednica Savjeta mladih Grada Novog Vinodolskog istakla je kako treba mladima pomoći pri zapošljavanju nakon završenog studija ili škole, a Mario Butorac, ravnatelj Centra za kulturu smatra da bi se mladi trebali organizirati u udruge koje bi onda mogle djelovati pri kulturnim institucijama, čime bi se poboljšala i komunikacija s njima. Ana Božić – Blažević iz Osnovne škole Ivana Mažuranića istakla je nepovezanost škole i institucija u značajnijem uključenju mladih, a Velibor Topolovec, tajnik DVD-a San Marino Novi Vinodolski smatra da su se današnje generacije mladih zatvorile u svoje kompjutore i face book. Novljanski DVD okuplja pedesetoricu mladih, koji aktivno sudjeluju u svim akcijama koje se poduzimaju. Dopredsjednik Gradskog vijeća Marinko Buljat, ujedno i trener NK Vinodola, misli da najveći problem u komunikaciji s mladima starijim od osamnaest godina nastaje kada odlaze u druge škole i na fakultete s kojima se gubi kontakt. Inače, dodao je, u sportskim udrugama djeluje velik broj mladih. Ravnateljica Dječjeg vrtića Fijolica mr. Nensi Dražić istakla je da vrtić djeci pomaže u komunikaciji i kreativnosti, u što treba uključiti i roditelje, a Danko Blažević, predsjednik Mesopustarskog društva Novi Vinodolski kazao je kako je u to Društvo uključen velik broj mladih, koji njeguju tradicionalne narodne običaje. “Moraš biti s mladim i s njima stalno komunicirati” – smatra Blažević. U daljnjoj raspravi učiteljica Martina Klement navela je kako među sedmim i osmim razredima postoji tendencija bojkotiranja svega i da ne bi trebalo učitelje tretirati kao tlačitelje, a Barbara Kalanj Butković, ravnateljica Narodne čitaonice i knjižnice misli da mladi nisu previše zaintersirani za knjige iz knjižnice, a uzrok tome vidi u face booku. Đurđica Krišković, ravnateljima Narodnog muzeja i galerije, ujedno i tajnica KUD-a Ilija Dorčić istakla je da je dosta mladih uključeno u KUD i njegovanje tradicije. Nazočni sportski djelatnici – treneri dvaju klubova smatraju također da je face book preuzeo komunikaciju među mladima, a Mario Pavelić iz Savjeta mladih rekao je da su mladi uglavnom nezaintersirani za neke projekte.

Zaključujući skup Zoran Stevanović je rekao kako će anketa koja se provodi i u Novom Vinodolskom dati neke od odgovora kako motivirati mlade i s njima ostvariti bolju komunikaciju.

Skip to content