Novosti


U LEDENICAMA SVEČANO PROSLAVLJEN BLAGDAN MAJKE BOŽJE OD KARMELA

Ledenice su svečano proslavile blagdan Majke Božje od Karmela, zaštitnice mjesta. U Crkvi Majke Božje od Karmela služena je sveta misa koju je predvodio riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić, uz pomoć šestorice svećenika. Nakon pedeset godina u crkvi koja je posljednjih godina uređena i obnovljena  održana je prva pričest i krizma. Crkva Majke Božja od Karmela stara je 186 godina, a obnavljana je u fazama. U povodu blagadana blagoslovljen je novi oltar u crkvi, a elektrificirano je i staro zvono, koje datira iz 1467. godine, a koje je uzeto iz stare crkve na ledeničkoj Gradini i postavljeno u obnovljenu crkvu Majke Božje od Karmela.

blagoslov oltara

Blagoslov novog oltara

U povodu blagdana uređen je ulaz u mjesto, postavljena je info tabla, a uz parkiralište postavljene su klupe, kako bi posjetitelji Ledenica i njegovih starih spomenika kulture na Gradini mogli uživati i u pogledu na Ledeničko polje.

Inače, Ledenice su stari frankopanski gradić, potpisnik Vinodolskog zakona iz 1288. godine, koje su se razvile iz u podnožju Gradine. Od Novoga su udaljene samo osam kilometara, a u njima živi 220 stalnih stanovnika, a ljeti se taj broj kreće na tristotinjak duša. Posljednjih godina Ledenice se sve više okreću ruralnom turizmu; nekoliko je registriranih iznajmljivača, koji iz godine u godinu bilježe sve veći broj zainteresiranih turista, koji osim u ljepotama mjesta, mogu uživati i u prelijepoj prirodi, vidikovcima i planinarskim stazama te odličnoj gastonomskoj ponudi.

Skip to content