Novosti


U NARODNOJ KNJIŽNICI I ČITAONICI ODRŽANO NATJECANJE U ČITANJU NAGLAS

U Narodnoj knjižnici i čitaonici Novi Vinodolski i ove godine je održano natjecanje u čitanju naglas, u kojemu su sudjelovali učenici Osnovne škole Ivana Mažuranića Novi Vinodolski. Naime, prošle godine u okviru Europske godine čitanja naglas na nacionalnom nivou održano je  1. Natjecanje u čitanju naglas u organizaciji Hrvatskog knjižničarskog društva i Komisije za knjižnične usluge za djecu i mladež.

citanje1

 

– Kako je taj projekt vrlo dobro prihvaćen u našoj sredini , Narodna čitaonica i knjižnica Novi Vinodolski  je u suradnji s knjižnicom OŠ Ivana  Mažuranića, organizirala  ponovno natjecanje u čitanju naglas i to u dvije skupine. Ujedno je na ovaj način obilježen i Dan hrvatskih knjižnica, 11. studenoga – navela je ravnateljica Knjižnice prof. Barbara Kalanj Butković.

citanje2

Učenici su na raspolaganju imali pet minuta za svoj nastup. U prve dvije minute trebali su na što kreativniji način predstaviti zašto su odabrali knjigu ili tekst koji će pročitati žiriju. Nakon toga uslijedilo je izražajno interpretiranje teksta. Žiri u sastavu: Miljenko Žanić(predsjednik žirija), Goran Ježić, Ana Božić Blažević i Barbara Kalanj Butković ocjenjivali su: kreativnost uvoda, jasnoću i razgovjetnost, izražajnost u nastupu, složenost teksta, razumijevanje pročitanog i sveukupni dojam.

citanje6

Učenici trećeg i četvrtog  razreda natjecali su se u prvoj  skupini u kojoj je pobijedila učenica Ana Gašparović (3 b). Drugo mjesto osvojio je Jakov Filipović(4 b), a treće mjesto su podijelili Valentino Peričić(4a) i Domagoj Devčić(4b). U konkurenciji učenika petog, šestog i sedmog razreda titulu najbolje ponijela je Franka Gašparović (5b), a drugo mjesto Antonela Šamal(6b) . Treće mjesto u zaista teškoj skupini gdje su nijanse odlučivale,  podijelile su  Ema Pavličević(5b) i Paola Čavkić(5b). Ove godine prijavio se veliki broj učenika njih 27. što potvrđuje da im se dopao ovaj vid natjecanja sa svojim vršnjacima, a vjerojatno su ih dodatno motivirale i nagrade za one najbolje. Zahvaljujući Turističkoj zajednici Grada Novog Vinodolskog oni najbolji u pratnji roditelja dobili su jednodnevni  izlet u periodu adventa, a drugo i treće plasirani dobili su besplatnu godišnju članarinu u Narodnoj čitaonici i knjižnici Novi Vinodolski. Svečana dodjela bit će upriličena na večeri ljubavne poezije koju će realizirati učenici OŠ Ivana Mažuranića u suradnji s Katedrom čakavskog sabora Novljansko kolo. Cjelokupno natjecanje je prošlo u vedrom i opuštenom tonu što je posebno godilo djeci ali i žiriju koji je bio oduševljen njihovom kreativnošću i potencijalima.

citanje5

Razvoj čitalačke vještine važan je za razvoj svih drugih pismenosti. Umijeće slušanja i čitanja naglas važan je element za doživljavanje pročitane literature. Ako se u nižim razredima ne usvoji dobro tehnika čitanja i doživljavanja pročitanog, učenici redovito imaju problem s učenjem, a ne samo s čitanjem (lektire), stoga je jako bitno da se inzistira na čitanju kod učenika osnovne škole i da ih se motivira na ovaj način.

Skip to content