Novosti


U NEDJELJU MESOPUSTARI POZDRAVLJALI GRAD, NA PLACI SE IGRALO NOVLJANSKO KOLO

 P2070440

Mesopustari su u nedjelju, 7. velječe, pozdravljali Grad i njegove institucije. Iza vele maše najprije su Novljanski mesopustari gromoglasnom glazbom i pozdravom “Po običaju i navadi staroj” pozdravili Grad, gradonačelnika Velimira Piškulića, posebno srdačno pozdravili su ministra Olega Butkovića, dugogodišnjeg gradonačelnika Novog Vinodolskog, Nevena Pavelića, predsjednika Gradskog vijeća, Gradsku upravu, Narodnu čitaonicu i knjižnicu, Narodni muzej i galeriju, Hrvatski institut za ljudska prava, KTD Vodovod Žrnovnicu, KTD Ivanj te su s glazbom pozdravili i velikog i malog mesopusta – koji su dobili imena  – veliki je “Jadan ja”, a mali i “e-Dnevnik”.

P2070520

Mnoštvo okupljenih građana sa zanimanjem je pratilo dolazak mesopsunih grupa, koje su svaka sa svojom glazbom i nošnjama plijenile pozornost svih nazočnih, posebno oni najmlađi koji su došli zajedno sa svojom mesopusnom grupom. Iza velikih mesopustara dolazili su Mali mesopustari, zatim Povilarski mesopustari, čiji se mesopust zove Nesložni, mesopustari iz Zagona, mesopust je “razje..ni”, Klenovarski maškaroni, čiji je mesopust nazvan Šofer i Ledenički mesopustari, čiji je mesopust Neodgovorni. 

P2070401

U popodnevnim satima igralo se na placi Novljansko kolo, u kojemu je u novljanskim narodnim nošnjama igralo  više od stotinu igrača, m,eđu njima i gradonačelnik Velimir Piškulić, a ritam su im davali pivači u krugu kola. Nakon nekog vremena pridružili su im se i mesopustari.

P2070410

Kolo se u Novom igra od davnina tijekom mesopusta, koji se svake godine održava po strogo utvrđenim datumima i običajima. Novljanski mesopust je proglašen nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske.

P2070448

Ove godine mesopusni običaji započeli su 21. siječnja, prvim mesopusnim četrtkom – “Tusti” odnosno prvim napovidanje dovcen i dovican, zatim Ženidbom mlade mesopustove, gdje su se okupili stari svati – brak je ozakonjen, održan je pir i igralo se kolo mlade mesopustove. Zanimljivo je da su svi sudionici Ženidbe mlade mesopustova bili muškarci – mladi dečki odjeveni u muške i ženske novljanske nošnje. Po starim običajima, na drugi mesopusni četrtak – “Kusi” održano je drugo napovidanje dovcen i dovican, sljedećeg četvrtka treti mesopusni četrtak – “Poberuhi” i zeča te treto napovidanje dovcen i dovican. Na mesopusnu subotu, na zabavi u Domu kulture bilo je održano “mišenje i kršćenje mesopusta”, na mesopusnu nedilju mesopustari su pozdravljali Grad i igralo se kolo na Placi.

P2070434

Na mesopusni pondiljak ujutro pobirali su mesopustari “sira, putra, masla, jaja”, a popodne se igra Novljansko kolo na Placi, a u Domu kulture  održava se u večernjim satima 22. Novljansko prelo.  Na mesopusni utorak (9. veljače) igra se Novljansko kolo na Placi, čita Žitak Mesopusta – ćurunbela i održava zadnja zabava u Domu kulture, a na Čistu sredu (10. veljače) sprogod je i paljenje mesopusta, povicima “Bil je ni ga – opet će prit…!”, čime je završen ovogodišnji Mesopust u Novom Vinodolskom.

P2070423

 

 

Skip to content