Novosti


U NOĆI MUZEJA 2014. NOVLJANSKI MUZEJ POSJETILO VIŠE OD 400 POSJETITELJA

zeljak179

Više od četiristo posjetitelja posjetilo je novljanski Narodni muzej i galeriju u Noći muzeja 2014. Ravnateljica Muzeja Đurđica Krišković ocijenila je ovogodišnju Noć muzeja uspješnom.

zeljak181

Posjetitelji su mogli razgledati dvije izložbe – jednu postavljenu u Čitaonici  “Vinodolski skup”, gdje su izložena djela izvornih slikara i kipara Jadrana od 1975. do 1985. godine.

zeljak172

 

U stalnom postavu Muzeja  ove godine je naglašena godišnjica rođenja hrvatskog bana i pjesnika Ivana Mažuranića, koja se obilježava ove godine, kao i 155 godina od rođenja Vladimira Frana Mažuranića, pjesnika, pisca crtica i novela Vladimira Frana Mažuranića. Obojica su rođena u Novom Vinodolskom – Ivan davne 1814., a Fran 1859. godine.

zeljak178

U muzeju je i ove godine u Noći muzeja održana tradicionalna radionica pokrivanja rubca. Naime, u vrijeme mesopusnih događanja, kada se u Novom Vinodolskom oblači svečana narodna nošnja i igra kolo, rubac – žensko pokrivalo za glavu, je ukras, koji se veže na poseban način.

zeljak176

Članice KUD-a Ilija Dorčić pokazivale su i ove godine zainteresiranima specifičan način vezana rubca.

U bogatom programu sudjelovali su sopilaši Danko Pipinić i Mislav Smolčić, sastavi Novi trio, Novi put, Pučki pivači, Mesopustarko društvo i sopilaši KUD-a. Do dugo u noć se posjetitelji su razgledali muzejske eksponate, veselili se, pjevali, sve uz kuhano vino, čaj, frite, kroštule i buhtle.

zeljak175

 

 

 

Skip to content