Novosti


U NOVOM VINODOLSKOM OBILJEŽAVA SE VELIKA OBLJETNICA – 135. GODINA TURIZMA

Novi Vinodolski tijekom čitave 2013. godine je u ozračju velike turističke obljetnice – 135. godina turizma. Na razini Grada Novog Vinodolskog osnovan je Organizacijski odbor za pripremu obljetnica, na čelu s gradonačelnikom Olegom Butkovićem, koji je definirao program proslave velike godišnjice, koja će se održavati od 25. do 30. kolovoza.

no1

-Program je koncipiran da u šest dana imamo događanja čak na osam lokaliteta, što zasigurno govori o velikim prostornim mogućnostima našega Grada, ali i o raznovrsnosti programa koji će se realizirati. Kroz program proslave htjeli smo da svatko nađe nešto za sebe – kaže direktor Turističkog ureda TZ Grada Vladimir Butković.

Uz vrlo bogat kulturno – zabavni i sportski program Ljeto 2013., proslava 135. obljetnice turizma započinje 25. kolovoza koncertom Limene glazbe iz Senja na otočiću Sv. Marina te koncertom u Novom Resortu. Dan kasnije, 26. kolovoza, održat će se u Novom Vinodolskom na rivi Fešta od bevande i srdela uz klapu Vinčace.

ot1

Prigodan kulturni program priredit će 27. kolovoza muzej, čitaonice  i galerija  i to u Gradskoj galeriji Turnac  bit će otvorena Turistička izložba, na Trgu Vinodolskog zakona bit će priređena književno – glazbena, uz prigodnu izložbu na temu 135. godina turizma. Bit će predstavljeni Novljanski narodni običaji, Novljansko kolo te održana  revija narodnih nošnji Novog Vinodolskog, a u Klenovici na rivi održat će se fešta od bevande i srdela, uz Klenovarske tamburaše. 

U vinogradima Pavlomira, uz veliku bačvu, 28. kolovoza, održat će se degustacija vina povodom 15. godina vinogradarstva u Pavlomiru. Tom prigodom bit će promovirana knjiga „Ružica Vinodola“, autora Milorada Zoričića te će biti predstavljen prospekt „Ružica Vinodola“.lis2

Svečana skupština Turističke zajednice Grada Novog Vinodolskog održat će se 29. kolovoza ispred bazena hotela Lišanj. Nakon toga bit će održan prigodan program vezan uz 30. godina dogradnje hotela Lišanj na terasi Vrtić, gdje će biti održana degustacija hrvatske gastronomske ponude. U kasnim noćnim satima s otočića Sv. Marin proslavu će uveličati veliki vatromet.

 

Proslava 135. obljetnice turizma u Novom Vinodolskom završava 30. kolovoza na Frankopanskom trgu, gdje će biti održana proslava 10. obljetnice atraktivne kulturno – zabavne  i turističke manifestacije Ružica Vinodola. Tada će se natjecati sve dosadašnje pobjednice u tri igre – ručno mašćenje, nožno mašćenje, usitnjavanje klinčića te ispijanje čaše vina. Tom prigodom bit će dodijeljeno i priznanje autoru projekta Ružice etnologu  Alekseju Pavlovskom. Proslava završava velikom feštom u centru.

Uz velike turističke obljetnice, Grad Novi Vinodolski obilježava i 725. godina potpisivanja Vinodolskog zakona, koji je potpisan u Novom Vinodolskom  6. siječnja 1288. godine.

PV1V

Skip to content